Ytterligare frågeställning vid trommers prov
Hej, jag går i åk 8 och ska skriva en labbrapport om trommers prov. Min fråga till pluggakuten är vad ytterligare frågeställning att undersöka, mer än att ta reda på vilka sockerarter som är oxiderande?
Tack på förhand :)
Om man är noga med volymerna och koncentrationerna går det att bestämma hur mycket av reducerande socker det finns i t.ex. livsmedel, eller i prover från patienter med glukos i urinen (som patienter med diabetes han ha).
I livsmedel med polysackarider (poly=många) som t.ex. stärkelse finns det endast ett fåtal av de aldhydgrupper som kan reducera (bara för att förtydliga, Trommers prov visar på att det finns reducerande sockerarter. Jag misstänker att du bara skrev fel med "oxiderande" i din fråga). Men ju längre livsmedel med stärkelse förvaras, ju mer kan stärkelsen brytas ner. Och ju mer stärkelsen bryts ner desto fler aldehydgrupper bildas. Och detta kan mätas med t.ex. Trommers prov.