2 svar
492 visningar
iRektinq behöver inte mer hjälp
iRektinq 49
Postad: 27 jan 2021 10:29 Redigerad: 27 jan 2021 10:56

WW1 Källritik (Skyttegravar)

Hej!

Jag har en följande uppgift som handlar om källkritik som jag ska avgöra om en bild från första världskriget är sann eller ej. 

 

Den här källan är en bra källa därför att ……  Den visar hur det var att vara i en skyttegrav. Man ser att det är väldigt trångt och att dem inte sitter bekvämt. Jag käner att det är viktigt att se det här för att kunna veta vad soldaterna under första världskriget har gått igenom. 


Den här källan är inte bra eftersom ….. Jag tycker att skyttegraven som man ser på bilden är inte så djup. På filmen “The lost battaljon” och bilder jag har sökt på internet har djupare skyttegravar än på denna bilden. Det kan betyda att den är inte sann. O andra sidan kan det bara vara vinkeln. 


Den här källan kan jag använda/inte använda i mitt arbete därför att….. det är en bild och det är bättre än en text för att i en text så måste jag skapa en bild i huvudet medans en bild redan är skapad. Och som sagt så visar bilden hur trångt och obekvämt man har det i en skyttegrav.

 

Från den här källan kan jag lära mig följande ….. Hur det ser ut att vara i en skyttegrav. Hur trångt man behöver sitta.

 

Och jag skulle vilja veta om ni tror att detta räcker både med ord och begrepp?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 27 jan 2021 10:36 Redigerad: 27 jan 2021 10:57

iRektinq, du har redan en tråd om den här uppgiften, fortsätt där! Det står i Pluggakutens regler att man bara skall ha en tråd om varje fråga. /moderator

EDIT: OK, jag tar bort låsningen. Det var olika uppgifter fastän det var samma bild.

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 27 jan 2021 11:50

Det finns fyra källkritiska begrepp som du kan väva in

 

Äkthet. Du har konstaterat att bilden troligen är äkta.

Samtidighet: Då det är ett fotografi så är det taget i stunden under kriget. Bilden/källan är alltså samtida med händeslen

Beroende: -----

Tendens : Tror du att den som tagit bilden hade för avsikt att visa eller förmedla något speciellt med bilden? Tror du den som valt att publicera bilden på Wikipedia Commons hade något syfte med det? Om svaret är ja på frågorna så kan man prata Om att källan har tendens. Om det inte finns något syfte eller någon åsikt man försöker förmedla med bilden så här man inte det.

Man kan också fundera över begreppen validitet / representativitet. Säger bilden något om hur det såg ut i alla skyttegravar eller de flesta skyttegravar under hela kriget? Eller visar den bara hur det såg ut i just denna skyttegrav? Kan man utgå från eller tro att det såg ut så här i fler skyttegravar? Varför/ Varför inte? Det vill säga är bilden representativ för alla skyttegravar under kriget? Är bilden tillräckligt valid för att påstå att det var trångt i skyttegravarna?

Svara
Close