W- böjningsmotstånd
Den första är en balk som har två krafter mot varandra och böjer sig längst med x. Vi håller på att göra beräkningar på ett attefallshus, i vilket sammanhang kommer två krafter att verka mot varandra rent praktiskt sett? (Jag antar att det är drag- och tryckkraft). Så om jag står på balken/plankan så bildas tryckkraft på ovansidan av den plankan och drag på undersidan (och därav uppstår dessa kraftpilar)?
Kring den andra balken så böjs den längst med y. Vart borde kraftpilarna ligga? Jag antar att de ligger vågrätt på vardera långsida (den ena ligger där uppe och den andra där nere?). Och när stöter man på rent praktiskt en planka som böjer sig så här?
Jag tror du missförstått något.
Tvärsnittet böjs inte så som du illustrerar eller skriver om. Kan du beskriva situationen och dina frågor mer detaljerat?
Min lärare gick igenom böjningsmotstånd och ritade så här. Däremot skrev han ingen förklaring till det han gjorde så jag antog att det betydde det jag skrev ovan.
Kan du lista ut vad du tror han försöker förmedla?
Nja, det låter som en ytterst opedagogisk genomgång om det du säger stämmer.
Tänk situationen med en planka som ligger fritt på två stöd, pallbockar till exempel, se nedan bild:
Om du ställer dig någonstans på plankan mellan stöden kommer den utsättas för böjning. Beroende på hur du orienterat tvärsnittet om det är rektangulärt, kommer du ha olika motstånd mot böjning. Se bild på tvärsnittet i genomskärning nedan:
Om plankan ligger med bredden horisontellt med marken kommer vi ha böjning runt x-axeln. Om du stoppar höger tumme i x-axelns negativa riktning (ut ur bilden på bilden med plankan på bockarna) och sedan roterar handen enligt högerhandsregeln ser du hur plankan kommer böjas. Då jag sitter på mobilen kan jag tyvärr inte helt illustrera det för dig.
Hursomhelst har du att då bredden är större än höjden är det bättre att ställa plankan på högkant. Detta förstår du nog själv intuitivt. Om du lägger plankan på högkant kommer den motstå böjning bättre.
Om du studerar uttrycket för böjmotstånd mot böjning kring x-axeln har vi:
Här ser vi alltså att det är höjden av material bort från axeln vi böjer kring som påverkar mest.
Om vi istället ställer plankan på högkant så att är parallell med marken så att vi böjer kring y-axeln får vi:
Här ser du istället att det är bredden som påverkar mest (den är i kvadrat). Om vi har att förstår vi att med en kvadratisk proportion. En praktisk demonstration är om du tar en helt vanlig skol-linjal och försöker böja den längs med de olika axlarna.