4 svar
320 visningar
oklokajocke behöver inte mer hjälp
oklokajocke 3
Postad: 2 apr 2023 17:42

Vridningspunkter

Jag tror jag ska använda vridningspunkt metoden här?

jag vet inte riktigt hur jag ska börja det jag har gjort är MvB=100*1,5=150N och MvA=100*2=200N

CurtJ 1201
Postad: 3 apr 2023 21:18

När du löser uppgifter av den här typen så använder du dig av de så kallade jämviksvillkoren. De innebär att om allt står stilla så råder kraftjämvikt och momentjämvikt. 

Kraftjämvikt innebär att alla krafter i en viss riktning tar ut varandra och momenjämvikt innebär att moment runt valfri momentpunkt (det du kallar vridningspunkt) tar ut varandra. 

Vi börjar med momentjämvikt här. Du kan välja momentpunkt där det är lämpligt och normalt väljer man den så att de följande beräkningarna blir enkla. I det här fallet så väljer vi t ex punkten B och då har du ett moment medurs som skapas av 10 kg-vikten. Det momentet blir 10g*1,5 dvs 150 Nm (då räknar jag med g=10  m/s2). Eftersom vi måste ha ett lika stort moment som vrider moturs för att momentjämvikt ska råda så inser man att den enda kraft som kan skapa det är en kraft i A då kraften i B inte ger något moment (hävarm=0) och vi sätter då krafter nedåt som ger ett moment på FA*0,5 m . Sätter vi de här två momenten lika så får vi 150 = FA*0,5 -> FA = 300 N

Nu kan vi antingen använda kraftjämvikt och konstaterar då att alla krafter verkar vertikalt upp/ner och då är det lämpligt att titta på jämvikten i vertikalled. Det är inte ovanligt att ha sneda krafter och då måste man ta hänsyn till verkan i horisontalled men i det här fallet är det enklare. 

Krafterna nedåt ska vara lika stora som krafterna uppåt, dvs FA+100 = FB och vi har ju räknat ut FA så det är en enkel operation.  

Man kan också titta på momenjämvikt och välja A som momentpunkt då 10 kg-vikten skapar moment medurs och FB skapar moment moturs och de ska vara lika (eftersom allt står still). Räkna ut FB på de här två sätten och verifiera att du får samma resultat. 

oklokajocke 3
Postad: 4 apr 2023 12:39

Tack så mycket för din förklaring, gjorde såhär

CurtJ 1201
Postad: 4 apr 2023 17:08

Ja det är rätt bortsett från din notation för MB där pilen är riktad medurs. Den andra beräkningen för att kontrollera svaret på FA ocg FB är dock inte så meningsfull då du valt högeränden som momentpunkt. Där vet du redan vilken kraft du har så du har inte mycket nytta av att välja den. Jag tänkte mer att du skulle välja den andra punkten där du har en  okänd kraft, dvs A, för att eliminera den i dina beräkningar och kontrollera att du fått rätt i dina krafter. Men som sagt, din beräkning av krafterna är helt rätt. 

oklokajocke 3
Postad: 5 apr 2023 17:07

Tack för hjälpen

Svara
Close