3 svar
115 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 23 sep 2018 12:53

Vitamin E

(Visste inte om detta passade under kemi eller biologi)

 

Funderade på det med att vitamin E är värme-, luft och ljuskänsligt. Men om man tar tex oljor som är pressade. Kollade på en flaska med mandelolja och det hade en rejält halt vitamin E, vilket också mandlar har. I en mandel med det bruna "skinnet" kvar kan jag tänka mig att vitamin E är hyfsat stabilt (om man förvarar mandel rätt). Men om man pressar mandlarna till olja:

Är vitamin E såpass stabilt att det inte bara förstörs i kontakten med luften? Mao så att oljan egentligen inte alls har någon vitamin E - och då även om man förvarar oljor helt korrekt från pressning till användning första gången och sedan när flaskan är öppnad (mörkt och <10C).

 

Sen undrar jag över hur det egentligen går till när ett vitamin förstörs. Ramlar sönder i atomer? Nä men - vad händer med molekylen?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 sep 2018 13:04

Innan du lägger upp en fråga här, har du då letat på det mest uppenbara stället?

Duger inte det, är standardknepet att byta till den engelska sidan.

Om du har fler frågor när du har läst artiklarna, är du välkommen att ställa dem här, men du bör kunna googla själv.

När en vitamin "förstörs", så betyder det att den reagerar med något - C-vitaminer reagerar med syrgas eller andra oxidationsmedel, E-vitamin reagerar med peroxylradikaler. De gör alltså precis det som det "är meningen" att de skall göra, men" för tidigt".

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 23 sep 2018 13:32

Nu hade jag i för sig läst på/försökt läsa på innan - men inte hittat något som svarade på hur lätt det faktiskt förstörs.

 

Tack för svaret på del två:

Så ett förstört vitamin kan tex (för att jag ska förstå allmänt) vara att det ändrat form eller att en tidigare laddad del av vitaminet har blivit oladdad (tex genom att ta upp/avge en proton)?

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 23 sep 2018 13:37 Redigerad: 23 sep 2018 13:40

En förstörd vitamin är allting som har varit en vitamin men sönderfallit eller reagerat med något annat och alltså inte utgör en vitamin längre. Det är lite som att säga ”förstörd blomkruka”. Är den förstörd om den har gått i tusen bitar (analog - delats upp i atomer)? Definitivt. Är den förstörd om en liten flisa har försvunnit (analog - fått en något annorlunda struktur, t ex bytt plats på två bindningar)? Kanske, men definitivt mindre trasig än i första fallet (analog - vitaminmolekylen kanske fortfarande kan ha samma eller åtminstone en liknande funktion som från början).

Svara
Close