Vintergröna växter varför blir dem inte röda och gula på hösten?
Trädens blad bli ju gula och röda på hösten och jag har förstått att detta är eftersom att de går in i vintervila och klorofyllet bryts ner så därför syns röda och gula färger, trädet tar upp energin som finns för att "överleva vintern".
Men hur är det med vintergröna växter varför bryts inte klorofyllet ner i dem?
För att det egentligen inte är någon fördel om man inte behöver det. Kan växten överleva med endast lite vatten (t ex barrväxter som tallar) så är det en nackdel att först tappa alla blad eller barr för att sedan återbilda dem. Vintergröna växter finns ofta på näringsfattiga marker där det kan vara extra svårt. Om vi tar tallen som exempel igen så växer den ofta på sandhedar.
Aha okej, tack för ditt svar
Så man kan säga att träden som tappar blad gör det för att dem tar för mycket energi och att växten inte klarar av att förse bladen med den energin?
Nej, det handlar om att växterna inte har tillräckligt med näring för att kunna återbilda löven eller barren. Alltså skulle det sluta med att de dör helt och hållet. Långt norrut är problemet brist på nedbrytning och på andra platser kan det handla om försurad jord.
Så om man tar en björk som exempel som tappar sina blad på vintern, så beror det på att den har fått för lite näring för att kunna återbilda sina blad?
Jag tror att de träd Teraeagle syftar på är barrträden (fast det var inte det du frågade om).
pluggaapluggaapluggaa skrev :Så om man tar en björk som exempel som tappar sina blad på vintern, så beror det på att den har fått för lite näring för att kunna återbilda sina blad?
Tvärt om. Björkar växer på näringsrika marker där det är lätt att ta upp näring och återbilda bladen på vårkanten. Du ser aldrig en björk växa på en sandhed eller en myr.
Det är som med människor. Lever man i ett land med dålig tillgång på mat är det nödvändigt att hamstra den (”spara löven”), men om man lever i ett land med stabil tillgång på mat kan det vara mer livskvalitet i att tömma förrådet och dra till med en riktig gårdsfest (”tappa löven”). Du kan ju ändå åka till mataffären senare under veckan.
hmm okej ursäkta jag är lite seg med att förstå
Jag uppfattar det som att anledningen till varför bladen tappas är för att klorofyllet bryts ner och trädet ska kunna ta upp den energin för att kunna ha den övervintern.
Men förstår inte riktigt syftet med varför en björk tappar bladen, om den nu växter på näringsrik mark så borde den väl kunna ha kvar sina blad?
Och tallen som lever näringsfattigt borde väl bryta ner sitt klorofyll för att kunna ta upp den näring just eftersom att den växter näringsfattig?
Även om björken sparar in på klorofyllet, så slösar den bort alla bladen (fast bladen skulle frysa sönder på vintern och inte vara använbara nästa år). Tallen sparar på sina barr och använder dem i flera år.
Det är två faktorer som kämpar mot varandra:
- På vintern är det kallt och mörkt. Fotosyntesen fungerar dåligt. Bladen har stor yta och släpper ut mycket värme. Växten kan spara energi genom att helt enkelt bryta ner klorofyll och andra ämnen i bladen, för att till slut släppa dem helt.
- För att återbilda tappade blad på våren krävs stora mängder näring. Då handlar det om ämnen som kväve, fosfor och olika metalljoner.
Om den första punkten väger tyngre kommer växten att tappa alla blad. Om den andra punkten väger tyngre kommer växten att bevara bladen. Det är tillgången på näring i marken som avgör vad som händer.
- I sura marker, t.ex. myrar, sker urlakning av näringsämnen ur jorden. Se den här länken. Då kostar det för mycket att återbilda bladen och växten blir vintergrön.
- I kalla områden kan inte ämnen brytas ner av mikroorganismer lika snabbt och effektivt som i varma områden. Se den här länken.
Man kan använda liknande argument för att förklara varför vintergröna växter återfinns på stränder, salta och torra marker.
Tack!!! Jag förstår nu:D
Jag måste bara checka så att jag verkligen har förstått det
En björk som växter på näringsrik mark gör sig av med sina blad för att växten inte skulle tjäna på att ha kvar sina blad rent energimässigt, dels på grund av att bladen släpper värme (stor bladyta) och att fotosyntesen inte är lika effektiv på vintern. Den har också råd att göra detta eftersom att växten lever på näringsrik mark så när våren kommer så har växten den näring den behöver för att återbilda sina blad.
Men en tall som växer på näringsfattig mark tjänar mer på att spara på sina barr eftersom att den inte har tillräckligt med näring i marken för att återbilda dem om dem nu skulle tappa de.
Hoppas jag har förstått rätt nu....
Ja, det är en bra sammanfattning!