Vilket socker föredrar jästen?
Hej!
Jag måste skriva en labbrapport till innan jag får godkänt i kursen, och problemet jag har är att jag har tappat bort mina anteckningar från labben! Jag undrar om någon av er har gjort samma labb som möjligtvis vet vad resultatet blir?
Här är labbeskrivningen:
Tid: Får stå ca 20-30 min.
Teori: När du ska träna inför ett långt lopp t ex Vasaloppet så ska du fylla på din reservnäring
med kolhydrater. Det finns olika sorter av kolhydrater och kroppen förbrukar de olika
kolhydraterna olika snabbt. Du ska testa vilken kolhydrat som jäst tar upp snabbast. I denna
laboration bryter jäst ner kolhydraterna anaerobt (utan tillgång till syre) enligt formeln:
C 6 H 12 O 6 2C 2 H 5 OH + 2CO 2 (g)
Du ska mäta bildad mängd koldioxid när du ”matar” jästen med olika monosackarider,
disackarider och polysackarider.
Risker vid experimentet: Använd skyddsglasögon och personlig skyddsutrustning.
En fullständig riskbedömning görs innan laborationen.
Material: Gör 20 % lösningar (du behöver 20 cm 3 av varje lösning) av följande ämnen
Monosackarider: glukos, fruktos
Disackarider: sackaros, maltos, laktos,
Polysackarider: stärkelse (obs behöver värmas för att lösa sig)
50 % jästsuspension (50 g jäst och 50 cm 3 vatten)
små E-kolvar (en per kolhydrat)
ballonger, helst nyköpta, lika många som antal kolvar.
vattenbad på 40-44 0 C
Utförande: Välj ut 3 kolhydrater att testa, en från varje grupp. För varje sockerart hälls 20
cm 3 av kolhydratlösningen och 10 cm 3 av jästsuspensionen i en E-kolv. Trä en tom ballong
över kolvmynningarna. Ställ i samma vattenbad. Låt stå i vattenbad i 20 minuter och mät
diametern på ballongen efter vattenbadet. (kan ev behöva stå längre)
Hur kan du testa att ballongen innehåller koldioxid?
Skriv rapport: I diskussionen ska du förutom att förklara resultaten också lägga till en
samhällskoppling om jästens nytta för oss. Ge också förbättringsförslag/utvecklingsförslag till
laborationen.
__________________________________________________________________________________________________________
Jag undrar, ni som gjort labben och kommer ihåg / har anteckningar, vilket socker var det som jäst tog upp snabbast? Om ni har kvar anteckningarna och har siffror på diametern på ballongen skulle det hjälpa också! :)
EDIT: Det vore förstås fusk så tråden låses.