0 svar
1302 visningar
elliklooc 4 – Fd. Medlem
Postad: 12 jun 2017 22:15 Redigerad: 12 jun 2017 22:20

Vilket socker föredrar jästen?

Hej!

Jag måste skriva en labbrapport till innan jag får godkänt i kursen, och problemet jag har är att jag har tappat bort mina anteckningar från labben! Jag undrar om någon av er har gjort samma labb som möjligtvis vet vad resultatet blir?

Här är labbeskrivningen:

Tid: Får stå ca 20-30 min.

Teori: När du ska träna inför ett långt lopp t ex Vasaloppet så ska du fylla på din reservnäring

med kolhydrater. Det finns olika sorter av kolhydrater och kroppen förbrukar de olika

kolhydraterna olika snabbt. Du ska testa vilken kolhydrat som jäst tar upp snabbast. I denna

laboration bryter jäst ner kolhydraterna anaerobt (utan tillgång till syre) enligt formeln:

C 6 H 12 O 6  2C 2 H 5 OH + 2CO 2 (g)

Du ska mäta bildad mängd koldioxid när du ”matar” jästen med olika monosackarider,

disackarider och polysackarider.

Risker vid experimentet: Använd skyddsglasögon och personlig skyddsutrustning.

En fullständig riskbedömning görs innan laborationen.

Material: Gör 20 % lösningar (du behöver 20 cm 3 av varje lösning) av följande ämnen

Monosackarider: glukos, fruktos

Disackarider: sackaros, maltos, laktos,

Polysackarider: stärkelse (obs behöver värmas för att lösa sig)

50 % jästsuspension (50 g jäst och 50 cm 3 vatten)

små E-kolvar (en per kolhydrat)

ballonger, helst nyköpta, lika många som antal kolvar.

vattenbad på 40-44 0 C

Utförande: Välj ut 3 kolhydrater att testa, en från varje grupp. För varje sockerart hälls 20

cm 3 av kolhydratlösningen och 10 cm 3 av jästsuspensionen i en E-kolv. Trä en tom ballong

över kolvmynningarna. Ställ i samma vattenbad. Låt stå i vattenbad i 20 minuter och mät

diametern på ballongen efter vattenbadet. (kan ev behöva stå längre)

Hur kan du testa att ballongen innehåller koldioxid?

Skriv rapport: I diskussionen ska du förutom att förklara resultaten också lägga till en

samhällskoppling om jästens nytta för oss. Ge också förbättringsförslag/utvecklingsförslag till

laborationen.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Jag undrar, ni som gjort labben och kommer ihåg / har anteckningar, vilket socker var det som jäst tog upp snabbast? Om ni har kvar anteckningarna och har siffror på diametern på ballongen skulle det hjälpa också! :)

 

EDIT: Det vore förstås fusk så tråden låses.

Tråden är låst för fler inlägg

Close