Vilken volym får påsen när man sänkt den i flytande kväve?
Uppgift 780 behöver jag hjälp med. Kommer på att jag ska använda formeln pV=nRT. Men gäller inte den formeln endast för instängda gaser, eller gäller den allmänt för gaser atmosfären vare sig de är instängda eller inte?
Luften i uppgiften är ju instängd.
Men den ideala gaslagen gäller oavsett om gasen är instängd eller inte.
Partykoalan skrev:Kommer på att jag ska använda formeln pV=nRT. Men gäller inte den formeln
Formeln gäller inte här. Syret kommer att kondensera, även kväve kan kondensera. Vid sådana temperaturer är alla vanliga material som man kan göra påsar av mycket spröda, så påsen går sönder.
Men man behöver ju inte veta så mycket för att välja bort andra svarsalternativ än vad de är ut efter.
Dålig uppgift.
Tack för era svar. Okej, så den ideala gaslagen gäller oavsett om gasen är instängd eller inte. Och anledningen till att formeln inte gäller här är därför att gasen byter aggregationstillstånd och blir flytande. Det innebär att volymen på ballongen minskar, men hur mycket i så fall? Hur ska man tänka?
Partykoalan skrev:
Och anledningen till att formeln inte gäller här är därför att gasen byter aggregationstillstånd och blir flytande. Det innebär att volymen på ballongen minskar, men hur mycket i så fall? Hur ska man tänka?
I alla fall kondenserar allt syre, det är en femtedel av luftens volym.
Sedan kan i princip allt kväve också vara flytande vid kvävets kokpunkt. Vätskor har typ 103 gånger mindre volym än gaser vid standard tryck, så det skulle kunna bli så liten som några milliliter. (Men jag tror inte att det är svaret som de är ut efter.)
Om vätskor har ungefär 10^3 gånger mindre volym än gaser vid atmosfärstrycket, så innebär det att påsens volym blir cirka 3/1000 l när den sänks i flytande kväve. Det blir ungefär 3 ml. Facit säger att alternativ A) är det rätta svaret (0,9 ml). Men i uppgiften är de ute efter svaret på ett ungefär. Så din förklaring stämmer. Tack för hjälpen!