Vilken typ av värmeöverföring?
Vilken typ av värmeöverföring äger rum vid följande uppvärmningsmetoder? Dvs ledning, strömning eller strålning.
- Induktionshäll
- Kokplatta
- Doppvärmare
- Vattenkokare
Hur har du tänkt själv?
smaragdalena skrev :Hur har du tänkt själv?
Kokplatta känns som ledning eftersom kastrullen värms upp och har kontakt med vattnet. Doppvärmaren och vattenkokaren är jag lite mer osäker på, men det kanske också är ledning då jag inte tror att det är någon av de andra. Av samma anledning känns induktion som strålning, men jag har svårt att bevisa den tesen. Det är väl snarare ett magnetfält som verkar där, men det kanske blir någon strålning också?
När elslingan i kokplattan blir varm blir kokplattan varm. När kokplattan blir varm blir kärlets botten varm. När kärlets botten blir varm blir vattnet närmast bottnen varmt. När vattnet i kärlets botten värms blir snart allt vatten varmt. Hur går alla dessa överföringar till?
Induktionshällar är nog den enda uppvärmingen som inte använder värmestrålning.
Henrik Eriksson skrev :När elslingan i kokplattan blir varm blir kokplattan varm. När kokplattan blir varm blir kärlets botten varm. När kärlets botten blir varm blir vattnet närmast bottnen varmt. När vattnet i kärlets botten värms blir snart allt vatten varmt. Hur går alla dessa överföringar till?
Induktionshällar är nog den enda uppvärmingen som inte använder värmestrålning.
Ok, men är det inte ledning då? Får gärna tydliga svar. Har liksom kört fast i mitt resonemang :p
Tycker också att kokplattan är ledning, liksom doppvärmare och vattenkokare, men strömning spelar också stor roll (så att allt vattnet blir lika varmt).
smaragdalena skrev :Tycker också att kokplattan är ledning, liksom doppvärmare och vattenkokare, men strömning spelar också stor roll (så att allt vattnet blir lika varmt).
Ah, ok, men vad tror du om induktionshällen? Får inte riktigt in den in någon av "mallarna"...
Som jag skrev sker fyra värmeöverföringar. Med induktionshäll sker bara dom två sista.
Henrik Eriksson skrev :Som jag skrev sker fyra värmeöverföringar. Med induktionshäll sker bara dom två sista.
Men är det ledning då eller va? Blir lite lagom förvirrad ;)
Henrik E, när är det du menar att det är värmestrålning? Jag tycker inte att något av exemplen innebär värmestrålning. Om jag håller handen nära en varm kastrull - värmestrålning, om jag bränner mig på kastrullen - värmeledning.
Elelementet i kokplattan blir väldigt varmt (en glödhet spiral) och värmen strålar ut till plattan.
Aaah...! Och i en brödrost är det också värmestrålning, eftersom det inte är medningen att brödet skall komma i direkt kontakt med den glödheta tråden.
Så, för att sammanfatta lite...
Induktionshäll = Ledning, strömning
Kokplatta = Alla
Doppvärmare = Alla?
Vattenkokare = Alla?
Nej, doppvärmare och vattenkokare har nog så låg temperatur på elslingan att det bara är ledning. Då leds värmen från metalltråden till isoleringsskiktet och vidare till vattnet som isoleringen är i kontakt med.
Hur är det i en mikrovågsugn då? Knappast ledning ju. Är det bara strålning?
När jag tänker på strömning, tänker jag på hur värme transporteras med hjälp av luften genom t.ex. otäta dörrar och fönster.
Ja, men inte värmestrålning. När vissa delar av maten blivit varma, men inte andra, borde det vara ledning också.