Vilken sur lösning används vid väteutdrivande metaller?
Hejsan!
Jag har förstått att det är själva H+ jonen som ger möjlighet till att väte bildas i den "väteutdrivande reaktionen". Dvs måste det handla om en sur lösning (innehållande oxoniumjoner).
Har enbart hört exempel om att detta kan ske med saltsyra, troligtvis för att den per definition är vattenlöst och en sur lösning. Men kan samma process ske med andra sura lösningar också? Salpetersyra/svavelsyra/ättiksyra?
Tack på förhand :)
Ja absolut, huvudsaken att det är en syra. Av någon anledning är det just saltsyra som är det vanligaste exemplet.
Kan även svaga syror såsom ättiksyra (om löst i vatten) trots sin reversibilitet reagera med dessa metaller och bilda väte?
Teraeagle skrev:Ja absolut, huvudsaken att det är en syra. Av någon anledning är det just saltsyra som är det vanligaste exemplet.
Inte för att märka ord utan enbart för att förtydliga: gäller detta för syror eller sura lösningar? :)
Sura lösningar. Det är just reaktionen mellan oxoniumjonerna och metallen som är intressant, inget annat. Men för att få till en sur lösning måste du ju ha en syra (t.ex. väteklorid).
3,14ngvinen_(rebus..) skrev:Kan även svaga syror såsom ättiksyra (om löst i vatten) trots sin reversibilitet reagera med dessa metaller och bilda väte?
Det gäller även svaga syror, men eftersom oxoniumhalten i lösningar av svaga syror är lägre tar reaktionen längre tid om du jämför med en stark syra av samma koncentration.
gäller det också citronsyra kan den också bilda vätgas(H2 bublor) när den reagerar med metaller som tex magnesiumband?
zidu skrev:gäller det också citronsyra kan den också bilda vätgas(H2 bublor) när den reagerar med metaller som tex magnesiumband?
Japp
Men vet du hur man kan skilja mellan ättiksyra och citron syra genom laboration om dem båda bildar bubblor?
för jag ska ha Labb för att identifiera olika syror
Du känner skillnad på lukten. Ättiksyra har en mycket stark lukt av ättika (det luktar som vinäger om du inte vet hur ättika luktar). Citronsyra är luktlöst.