6 svar
131 visningar
Partykoalan behöver inte mer hjälp
Partykoalan 595
Postad: 12 feb 21:01

Vilken riktning får strömmen genom lampan när vi drar bort magneten?

I denna uppgift har jag kommit fram till att den inducerade strömmen går från vänster mot höger, men svaret i facit anger att strömmen går från höger till vänster genom lampan. Jag är ganska övertygad på att jag svarat rätt. 

Vad tycker ni? 

Peter 1023
Postad: 12 feb 22:11

Det är rätt i facit. 

Det du ska fokusera på är hur magnetfältet ser ut inuti spolen innan magneten rör sig. Precis som det står i facit så är det fältet riktat år höger. När magneten tas bort så försvinner det fältet. Det "gillar inte" spolen. Därför "försöker den" återskapa det försvunna fältet. Det gör den genom att inducera en ström som återskapar det försvunna fältet. Det kallas Lenz lag. Googla om du inte känner till den.

Partykoalan 595
Postad: 12 feb 22:57

Tack för svaret!

Jo jag känner till Lenz lag. Men om man tillämpar högerhandstegeln på spolen i bilden och tänker att spolen försöker attrahera tillbaka magnetens södra ände (S-ände) så måste spolen göra det genom att spolens högra ände blir en N-ände.

Då kommer den inducerade strömmen ha en sådan riktning att den går från vänster mot höger. Eller har jag fel? Borde inte strömmen ha em sådan riktning? 

Om vi betraktar bilden noga så måste strömmen gå från spolens vänstra ände mot dess högra ände eftersom spolen är lindad så att den södra änden pekar in i papperet och den norra änden pekar ut ur papperet. 

Peter 1023
Postad: 13 feb 19:10

genom att spolens högra ände blir en N-ände

Stämmer!

I din första bild stämmer de röda prickarna och kryssen. Dina strömriktningspilar pekar tvärtom och stämmer inte med punkterna och kryssen. Strömmen lämnar alltså spolen vid röda krysset längst till höger. Alltså går strömmen från höger till vänster genom lampan.

den södra änden pekar in i papperet och den norra änden pekar ut ur papperet.

Det där förstår jag inte. Spolens högra ände är en magnetisk nordpol. Den pekar år höger och B-fältet pekar också åt höger.  Ingen pol pekar in eller ut från papperet. 

Partykoalan 595
Postad: 13 feb 20:54

Jag förstår inte hur strömriktningen kan peka tvärtom om vi ser att kryssen och de röda prickarna är markerade som i figuren.

Om vi tänker oss att vi tillämpar högergandsregeln för  spolen i bilden så att fingrarna går samma riktning som strömmen genom spolens lindningar och tummen pekar i samma riktning som magnetfältet inne i spolen så finns det bara en möjlig riktning för den inducerade strömmen i bilden, och den är från vänster genom lampan mot höger i spolens övre del, precis som på bilden. 

Spolen är lindad så att strömmen inte kan anta den omvända riktningen, alltså från höger mot vänster. 

Peter 1023
Postad: 13 feb 21:21

Va bra att du står på dig! Man behöver verkligen titta noga för att se hur den är lindad. 

Jag håller med! Det är fel i facit. 

Partykoalan 595
Postad: 13 feb 21:54 Redigerad: 13 feb 21:57

Precis, det var det jag också tänkte på. Man behöver verkligen hålla koll på hur spolen är lindad för att avgöra strömriktningen. 

Facit hade däremot haft rätt antagande och svar om spolen hade sett ut som på denna bild.

Jag tycker att den här bilden är betydligt tydligare och då är det lättare att avgöra strömriktningen. I det här fallet hade strömmen gått från höger mot vänster precis som facit säger. Men spolen i vår bild ser annorlunda ut och därför är strömriktningen från vänster mot höger. 

Jämför vi de två bilderna ser vi tydliga skillnader i spolarnas lindningar och utseende som påverkar strömriktningen: 

Svara
Close