Vilken reaktion som är ”häftigast”
Har en fråga som säger: ”I ett försök gör man fyra reaktionsblandningar:
a) Natrium sätts till fluorgas
b) Natrium sätts till klorgas
c) Kalium sätts till fluorgas
d) Kalium sätts till klorgas
I vilken av de fyra reaktionsblandningarna kommer reaktionen att vara häftigast?”
Att de skriver häftigast tolkar jag som vilken reaktion som kommer avge mest (värme)energi.
Svaret är c), alltså kalium och fluorgas.
Jag vet att, ju närmare ett elektronskal är till kärnan, desto mer energi avges när den tar upp en elektron. Därför är fluor det mest reaktiva ämnet i grupp 7A/17, och därför det ena ämnet i reaktionen som avger mest energi av dessa fyra.
Det andra ämnet är tydligen kalium. Jag förstår att det är mer reaktivt än natrium (reaktiviteten hos alkalimetaller blir högre ju längre ner man kommer i gruppen, till skillnad från halogenerna, där reaktiviteten ökar ju längre up man kommer). Kalium är mer benäget att avge sin valenselektron än natrium (eftersom K:s valenselektron sitter längre bort från kärnan än Na:s valenselektron, och känner därför av dragningskraften mindre).
Det jag inte förstår är varför det rätta svaret (vilken reaktion som är häftigast) är kombinationen av fluor och kalium. Fluor är självklart, mer energi avges där än med klor. Men varför kalium, och inte natrium?
Tacksam för svar! :)
Du har ju själv skrivit att du förstår varför kalium är mer reaktivt än natrium. Vad är det då du undrar? Du har skrivit av facit fel, verkar det som. Reaktion c är kalium + fluor.
Smaragdalena skrev :Du har ju själv skrivit att du förstår varför kalium är mer reaktivt än natrium. Vad är det då du undrar? Du har skrivit av facit fel, verkar det som. Reaktion c är kalium + fluor.
Oj, skrev bara fel här, skulle ju såklart stå kalium!
Jag antar att jag inte visste att det finns ett samband mellan ett ämne som är reaktiv (hos ett ämne som avger e-) och att en reaktion blir ”häftig” pga det. Trodde det bara gällde för ämnen som upptar elektroner.
Men varför är det så? Avges det energi när en atom avger en valenselektron? För jag vet att det avges energi när en atom upptar valenselektroner.
Det behöver tillföras energi för att ta bort en elektron från en atom, men den energin har man igen flera gånger om när den bildade jonen kan binda till andra joner.
Ju längre från atomkärnan en elektron sitter, desto lättare är det att slita bort en elektron från den (d v s det går åt mindre energi för att ta bort den).