Vilken metall kan det vara? våglängder och gitterformeln
Hej, jag försöker förstå hur de har tänk men jag gör inte det. Det jag inte hänger med är hur man ser att natrium har två kraftiga gula linjer, kalium har starka osv...?
"Nu är det bara att jämföra med tabellbolken" står det. Här är en bild som visar emissionsspektrum för en massa olika grundämnen - du har säkert tillgång till en tabell där det står vilka våglängder olika ämnen natrium, kalium respektive litium sänder ut. Om det hade varit natrium, skulle det ha funnits två kraftiga gula linjer med våglängden cirka 590nm. Det finns inte - alltså ä rdet inte natrium.
I kemi gör man ofta precis den här sortens undersökningar för att identifiera vilka metalljoner det finns i ett okänt salt.
Fattade inte hur man skulle göra men nu förstår jag.
Visst brukar man också titta på när elektroner exciteras - då sänder de väll ut ljus?
detrr skrev:Fattade inte hur man skulle göra men nu förstår jag.
Visst brukar man också titta på när elektroner exciteras - då sänder de väll ut ljus?
Ja, det sysslar jag med nästan dagligen när jag gör analyser med röntgenfluorescens (XRF). Då beskjuter man ett prov med röntgenstrålning för att excitera atomerna. De avger sedan ljus vid karakteristiska våglängder och intensiteten man mäter upp vid dessa våglängder är proportionell mot hur mycket av ämnet som finns i provet. I princip bygger den här uppgiften på samma sak, men man tillför energi genom upphettning istället för röntgenstrålning. Det finns många analysmetoder som använder den tekniken också, t.ex. olika typer av ICP.
Ja, jag tyckte att jag hade hört talas om det i kemin.