vilken handduk
Bomull består nästan helt av cellulosa. Cellulosa är långa, långa molekyler.
I denna typ av strukturformel sitter det en kolatom i varje vinkel, och överallt där det får plats sitter det väteatomer.
Polyetenplast är långa, långa kedjor av kolväten. En liten del av en polyetenmolekyl visas i bilden nedan.
Tänk dig att du jämför en handduk vävd av bomull och en vävd av tunna trådar av polyeten. Vilken av dem skulle du helst vilja använda?
Redogör utförligt och nyanserat för de begrepp och modeller som du använder för att motivera vilken av handdukarna du helst skulle vilja använda.
Mitt svar är att jag helst skulle vilja använda bomull för att den består av mestadels cellulosa vilket har syreatomer i sin kemiska struktur som vattenmolekyler kan bilda vätebindningar till. På så sätt hamnar vattnet på handduken istället för på oss vilket är syftet med en handduk. Det går inte i polyeten då det inte finns några syre, kväve eller flouratomer. De enda bindningar som kan uppstå mellan polyeten och vatten är få van der waals bindningar som är väldigt svaga bindningar. Detta på grund av att polyeten vill bilda van der waals bindningar medan vatten vill binda vätebindningar som är mycket starkare.
Detta ska vara en A-fråga men osäker på om detta räcker som svar för A-nivå.
Tack i förhand!
Byt ut "syreatomer" mot "hydroxigrupper" i första meningen, så tycker jag att du har ett gasnka bra svar. I tredje meningen borde det vara att det inte finns några väteatomer som binder till F, O eller N så att det inte blir några vätebindningar.
Smaragdalena skrev:Byt ut "syreatomer" mot "hydroxigrupper" i första meningen, så tycker jag att du har ett gasnka bra svar. I tredje meningen borde det vara att det inte finns några väteatomer som binder till F, O eller N så att det inte blir några vätebindningar.
oki, tack!