Vilken formel ska jag använda?
Fråga:
"Myoner är partiklar som i vila sönderfaller med en halveringstid av 2,2 µs. Myoner bildas i atmosfären och infaller mot jordytan med en hastighet av 0,999c. På grund av denna höga hastighet observerar man att deras halveringstid är längre än 2,2 µs. Vilken halveringstid observerar man hos dessa myoner?"
Förstår att det är någon slags formel jag ska använda där v = 0,999c, är det tidsdilatation-formeln? Men vad är då t0 och t isåfall?
Ja, det verkar bra att använda den formeln. Vilket värde har står i uppgiften - när myonerna är i vila är deras halveringstid 2,2 µs. Du vill räkna ut t, d v s den skenbara halveringstide (som är längre än 2,2 µs - jag tycker det underlättar att tänka på att "dilation" påminner om ordet diluted, (utspädd) tiden blir alltså mer utspädd d v s längre.
Tack för tipset! Fick det till 49 mikrosekunder, känns det rimligt?
När det handlar om relativitetsteori och hastigheter nära ljusets, är det fullständigt meningslöst att tro att man kan ha en känsla för vad som är rimligt! Det känns väldigt mycket, men å andra sidan är 0,999c en förfärligt hög hastighet, så jag har faktiskt ingen aning.
Ja det är sant, har jag räknat rätt så borde det stämma! Tack för hjälpen :)
vad blir det om man ska svara med två decimaler ?