Vilken formel bör användas?
Som jag har förstått det ska C∆T=cm∆T användas när två föremål är i kontakt med varandra och värmeenergi överförs tills jämvikt uppnås, det finns ett exempel i min bok om en termos med en vätska i och då används denna ekvation. Men i ett exempel i en annan bok handlar det som en täljsten som läggs i vatten, så småningom uppnår de samma temperatur men i uppgiften undrar man om stenens ursprungliga temperatur. Då har man använd ekvationen . Jag trodde att man alltid vid sådana fall med två objekt i kontakt skulle använda C∆T=cm∆T?
Det beror på hur uppgiften är formulerad, och på vad dina variabler betyder. Om jag gissar rätt så är C värmekapacitet för ett visst föremål och c specifik värmekapaditet för ett material. Titta på enheten för C respektive c så kan du nog lista ut skillnaden - om inte, fråga igen!
C värmekapacitet är för ett föremål medan specifik värmekapacitet är för ett visst ämne. Kan det vara anledningen till att man i en uppgift med termos (föremål) använd C värmekapacitet, medan man i en annan uppgift med vatten och sten använt c specifik värmekapacitet?
Enhet för C: J/K
Enhet för c: J/(kg*K)
Därmed är skillnaden att man i c dividerat med massan. Men jag undrar i vilka fall det ena formeln är bättre att använda än det andra.
Man använder värmekapaciteten för ett föremål om man känner till värmekapaciteten för detta föremål. Det är vanligare att man känner till den specifika värmekapaciteten c för ett visst material och massan m för ett föremål gjort av detta material. Då kna man multiplicera ihop c och m och få C för detta föremål. Titta på enheterna!
Smaragdalena skrev:Man använder värmekapaciteten för ett föremål om man känner till värmekapaciteten för detta föremål. Det är vanligare att man känner till den specifika värmekapaciteten c för ett visst material och massan m för ett föremål gjort av detta material. Då kna man multiplicera ihop c och m och få C för detta föremål. Titta på enheterna!
Okej, nu förstår jag :)