3 svar
52 visningar
Boze behöver inte mer hjälp
Boze 53
Postad: 17 aug 2023 11:59

Vilken bindning i pyruvatjonen bryts så att väteatomer frigörs?

Hej, jag undrar vilken bindning det är som bryts i pyruvatjonen (vilken del av pyruvatjonen som oxideras) och avger väteatomer som reducerar NAD+ i pyruvatdehydrogenaskomplexet?

Svaret nedan är från Chat GPT fast vet ej om det den säger är korrekt eftersom en acetylgrupp inte har en väteatom bunden till ett karbonylkolet så vill gärna få ett förtydligande.

"Oxidation: Nu, när pyruvatmolekylen har omvandlats till en acetylgrupp, sker den faktiska oxidationen. Här bryts en bindning mellan en väteatom (H) och en karbonylgrupp (C=O) i pyruvatmolekylen. Detta sker med hjälp av en reaktionsmekanism som involverar en enzymkatalyserad överföring av väteatomens proton (H+) till en coenzym A-molekyl, samtidigt som dess elektroner (e-) överförs till en elektronacceptor, som är en del av enzymkomplexet.

Väteatomens elektroner (e-) avges och tas upp av en elektronacceptor i pyruvatdehydrogenaskomplexet. Samtidigt frigörs en proton (H+) som också tas upp av en väteacceptor.

Denna reaktion leder till bildandet av en reducerad form av elektronacceptorn (detta kan vara en del av ett koenzym eller en proteinstruktur i komplexet) och en oxiderad form av väteacceptorn. De reducerade formerna av dessa molekyler är nu laddade med energi från de elektroner och protoner som frigörs.
Sammanfattningsvis bryts en bindning mellan väteatom och karbonylgrupp i pyruvatmolekylen. Väteatomens elektroner överförs till en elektronacceptor, medan protonen (vätejonen) avges och tas upp av en väteacceptor. Denna överföring av elektroner och protoner är en central del av oxidationen av pyruvat och skapar energirika molekyler som senare kan användas i cellulär andning för att generera ATP."

- Chat GPT
 
 Tack på förhand.
 

mag1 9562
Postad: 17 aug 2023 21:58
Boze skrev:

Hej, jag undrar vilken bindning det är som bryts i pyruvatjonen (vilken del av pyruvatjonen som oxideras) och avger väteatomer som reducerar NAD+ i pyruvatdehydrogenaskomplexet?

Svaret nedan är från Chat GPT fast vet ej om det den säger är korrekt eftersom en acetylgrupp inte har en väteatom bunden till ett karbonylkolet så vill gärna få ett förtydligande.

Du hade rätt i din känsla av att svaret inte var korrekt. Det är inte så enkelt att precisera och förklara alla felaktigheter, för det är en hel del sådana.

Reaktionen sker i ett enzymkomplex (flera olika enzymer), som m.h.a. flera kofaktorer tillsammans bildar produkterna, och det sker flera oxidation/reduktionsreaktioner (men detta ligger på universitetsnivå, inte Ke2).

 

Om du tittar på strukturen av pyrovat, och tänker dig att en koldioxidmolekyl skall frisättas (en dekarboxyleringsreaktion), så kan du nog utifrån strukturen se från vilken del denna koldioxidmolekyl kommer ifrån.

 

(Och om jag skrev i din andra tråd, så är inga väteatomer inblandade i dessa reaktioner, utan hydridjoner H-, vilket är motsvarande en vätekärna med två elektroner. )

Boze 53
Postad: 18 aug 2023 12:25 Redigerad: 18 aug 2023 12:29

Okej, så min fråga är överkurs?

För grejen är att pyruvat oxideras och lämnar protoner och elektroner (hydridjoner?) till NAD+ och undrade då vilken del av pyruvatet som oxideras men det behöver jag då inte veta för kemi 2 kursen.

Koldioxiden som du nämner lämnar ju reaktionen och det bildas en acetylgrupp men det tredje enzymet i komplexet reducerar NAD+ genom en oxidation av pyruvat (och inte acetylgruppen) så är det koldioxiden som oxiderats på något sätt?

mag1 9562
Postad: 18 aug 2023 20:39

Detaljerna om hur detta sker ingår inte i Ke2, utan gås igenom under biokemikurser på universitetsnivå. Precis hur mycket du behöver veta för Ke2, får du nog kolla med in lärare/lärandemålen.

Svara
Close