Vilken binding?
Jag har lite problem med den här frågan och skulle uppskatta hjälp! Jag förstår inte uppgift d och g :
Vilket slag av attraktionskrafter kan förväntas dominera mellan molekylerna i följande vätskor? d) HI(I) g) CH3OH(1), såhär har jag börjat:
d) H-I
Förstår att det inte är en vätebindning men kommer inte så mycket längre
g) det borde väll finnas en vätebindning då det finns en OH grupp? Men förstår inte hur molekylens bindning är i sin helhet
Tack på förhand!!
d) Vätejodid är en dipol
g) ja, metanolmolekylerna borde binda till varandra med vätebindningar.
Tack!!
hur fungerar det att vätejodid är en dipol?
Vilken elektronegativitet har väte? Vilken elektronegativitet har jod? Vilken av atomerna är bäst på att dra till sig bindningselektronerna?
Både HJ och methanol har i sig dipolkarakter eftersom det finns atomer i molekylen som är tydligt mer elektronegativ än vete.
(Medan i C-C och C-H bindingar elektronerna är fördelade ganska jämt mellan båder partner, så är J och syre "bovarna" som drar elektronerna mer åt sig. Genom det blir de själv mer negativ och väteatomer därför mer positiv. Tillsammans bildar de en dipol)
Vetebindningar hos HJ är dock svagare än hos metanol så att den är fortfarande ett gas vid rumstemperatur medan metanol är en vätska.
Den stora skillnaden är att i metanol finns det en väteatom som sitter på ett syre, så det kan bli en vätebindning, som är starkare än vanliga dipol-dipolbindningar.
Tack så jättemycket för hjälpen!
H har elektronegativiteten 2,5 och Jod 2,1 så skillnaden är 0,4
Det är ju en kovalent bindning men den är väldigt svag, det blir alltså fortfarande en dipol trots att den är så pass svag?
0,4 är större än 0. Dipolmomentet för HI är 0,38 D (debye),som kan jämföras med 1.69 D för metanol eller 1,85 för vatten. HI är alltså en ganska svag dipol.
Okej, tack så jättemycket!