Vilken av dessa 3 har mest värmekapacitet
Hej jag har fått frågan vilken av dessa tre har högst värmekapacitet. Vatten,glycerol och matolja. Jag vet att svaret är vatten men varför är det just vatten skulle behöva en förklaring.
Tacksam för all hjälp.
Var tar oljan vägen om du häller den på vatten?
Peter_ skrev:Var tar oljan vägen om du häller den på vatten?
Du kanske tänker på densitet här. Hur två substanser blandar sig eller flyter på varandra säger inget om värmekapacitet.
Om själva frågan:
Den är egentligen felställd då värmekapacitet inte är en materialegenskap utan en objektegenskap.
Är som att fråga vad av vatten, glycerol, och matolja som har störst volym. Volym är ju inte en egenskap hos ett ämne utan hos ett visst objekt, en viss mängd av ämnena.
Ämnesegenskapen kallas istället specifik värmekapacitet, vilket är när man jämför värmekapaciteten hos ämnen genom att jämföra värmekapaciteten hos 1 kg av vardera ämne.
Om det krävs mer värme att värma upp 1 kg av vatten än 1 kg av glycerol så säger vi att den första har en högre specifik värmekapacitet.
Men hur ska man veta att vatten har högre specifik värmekapacitet?
Jao, det är fakta och är som en fråga om hur man ska veta att Ryssland har större landmassa än Sverige? Det kan man veta genom att veta att Ryssland har mest landmassa av alla länder och då är svaret alltid Ryssland om man frågar 'Vilket land har störst landmassa av Ryssland och X'
Vatten är helt enkelt den vätska som har överlägset störst specifik värmekapacitet av alla vanliga vätskor och det kan man lägga på minnet som fakta.
(Finns såklart några vätskor som har större specifik värmekapacitet än vatten men inga vi behöver känna till)