Vilken är lämpligast ur energisynpunkt?
Tjena, har två frågor som jag klurar på, någon som kan kan hjälpa till?
A) Vilken av nedanstående uppvärmningsmetoder är lämpligast ur energisynpunkt?
B) Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?
1. Grytan saknar lock. Du startar med en kall kokplatta.
2. Grytan saknar lock. Du startar med en varm kokplatta (du utnyttjar eftervärme).
3. Grytan har lock. Du startar med en kall kokplatta.
4. Grytan har lock. Du startar med en varm kokplatta (du utnyttjar eftervärme).
A borde väl vara antingen 2 eller 4, har dock inget motivering till varför
kalle97 skrev :Tjena, har två frågor som jag klurar på, någon som kan kan hjälpa till?
A) Vilken av nedanstående uppvärmningsmetoder är lämpligast ur energisynpunkt?
B) Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?
1. Grytan saknar lock. Du startar med en kall kokplatta.
2. Grytan saknar lock. Du startar med en varm kokplatta (du utnyttjar eftervärme).
3. Grytan har lock. Du startar med en kall kokplatta.
4. Grytan har lock. Du startar med en varm kokplatta (du utnyttjar eftervärme).A borde väl vara antingen 2 eller 4, har dock inget motivering till varför
Hej och välkommen till Pluggakuten!
Du vill att så mycket värme (energi) som möjligt ska föras över till grytans innehåll.
Du vill att så lite vörme (energi) som möjligt ska gå ut i rummet
Då verkar det ju vettigt att utnyttja den värme (energi) som redan finns i kokplattan, annars skulle den gå helt "förlorad" ut i rummet.
Så alternativ 2 eller 4 är rätt.
Men hur tror du att det är med locket då?
Tror du att locket gör att det går mer eller mindre värme (energi) "förlorad" ut i rummet?
Yngve skrev :kalle97 skrev :Tjena, har två frågor som jag klurar på, någon som kan kan hjälpa till?
A) Vilken av nedanstående uppvärmningsmetoder är lämpligast ur energisynpunkt?
B) Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?
1. Grytan saknar lock. Du startar med en kall kokplatta.
2. Grytan saknar lock. Du startar med en varm kokplatta (du utnyttjar eftervärme).
3. Grytan har lock. Du startar med en kall kokplatta.
4. Grytan har lock. Du startar med en varm kokplatta (du utnyttjar eftervärme).A borde väl vara antingen 2 eller 4, har dock inget motivering till varför
Hej och välkommen till Pluggakuten!
Du vill att så mycket värme (energi) som möjligt ska föras över till grytans innehåll.
Du vill att så lite vörme (energi) som möjligt ska gå ut i rummet
Då verkar det ju vettigt att utnyttja den värme (energi) som redan finns i kokplattan, annars skulle den gå helt "förlorad" ut i rummet.
Så alternativ 2 eller 4 är rätt.
Men hur tror du att det är med locket då?
Tror du att locket gör att det går mer eller mindre värme (energi) "förlorad" ut i rummet?
Hej! Tack så mycket för välkomnandet.
Såklart måste det vara 4. Locked håller ju inne värmen och gör så att det kokar snabbare, det lärde man sig på hemkunskapen för ett tag sen ju! Stressen gjorde att jag inte läste noga. Tack så mycket!
Tror du det räcker med en simpel förklaring att locket håller kvar värmen? eller finns det finare sätt att formulera detta på?
Någon som har tips på fråga B? "Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?"
Förstår att lock, samt varmt startvatten skapar en effektivare uppvärmning.
Tack!
kalle97 skrev :Någon som har tips på fråga B? "Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?"
Förstår att lock, samt varmt startvatten skapar en effektivare uppvärmning.
Tack!
Är det vatten som ska värmas?
Då finns det effektivare apparater som inte innebär att även kokplattan måste värmas upp: "vattenkokare".
Även annars finns det alternativ.
En induktionshäll värmer kastrull/kokkärl utan att först värma kokplattan.
Yngve skrev :kalle97 skrev :Någon som har tips på fråga B? "Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?"
Förstår att lock, samt varmt startvatten skapar en effektivare uppvärmning.
Tack!Är det vatten som ska värmas?
Då finns det effektivare apparater som inte innebär att även kokplattan måste värmas upp.
Precis, vatten. Tror läraren skrev 1 liter.
Läste tyvärr fråga B lite fel. Frågan var om hur man kan göra uppvärmning effektivare när det kommer till mikrovågsugn eller kastrull. Kastrullen är ju rätt "maximerad". Men om man sätter lock på en skål med 1 liter vatten i mikrovågsugnen. Hade det hjälpt eller försämrat? Har svårt att komma på idéer, bortsett från kastrullen med lock & varmt startvatten.
kalle97 skrev :Yngve skrev :kalle97 skrev :Någon som har tips på fråga B? "Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?"
Förstår att lock, samt varmt startvatten skapar en effektivare uppvärmning.
Tack!Är det vatten som ska värmas?
Då finns det effektivare apparater som inte innebär att även kokplattan måste värmas upp.
Precis, vatten. Tror läraren skrev 1 liter.
Läste tyvärr fråga B lite fel. Frågan var om hur man kan göra uppvärmning effektivare när det kommer till mikrovågsugn eller kastrull. Kastrullen är ju rätt "maximerad". Men om man sätter lock på en skål med 1 liter vatten i mikrovågsugnen. Hade det hjälpt eller försämrat? Har svårt att komma på idéer, bortsett från kastrullen med lock & varmt startvatten.
Är det specifikt mikrovågsugn kontra kastrull?
Då kan du lätt se vilken som är mest effektiv.
Den som ger minst värmeförlust (dvs minst mängd värme går åt till att värma upp andra saker än vattnet) är mest effektiv.
Se annars min uppdaterade kommentar ovan ang vattenkokare och induktionshäll.
Yngve skrev :kalle97 skrev :Yngve skrev :kalle97 skrev :Någon som har tips på fråga B? "Föreslå hur uppvärmningen skulle kunna göras ännu effektivare?"
Förstår att lock, samt varmt startvatten skapar en effektivare uppvärmning.
Tack!Är det vatten som ska värmas?
Då finns det effektivare apparater som inte innebär att även kokplattan måste värmas upp.
Precis, vatten. Tror läraren skrev 1 liter.
Läste tyvärr fråga B lite fel. Frågan var om hur man kan göra uppvärmning effektivare när det kommer till mikrovågsugn eller kastrull. Kastrullen är ju rätt "maximerad". Men om man sätter lock på en skål med 1 liter vatten i mikrovågsugnen. Hade det hjälpt eller försämrat? Har svårt att komma på idéer, bortsett från kastrullen med lock & varmt startvatten.Är det specifikt mikrovågsugn kontra kastrull?
Då kan du lätt se vilken som är mest effektiv.
Den som ger minst värmeförlust (dvs minst mängd värme går åt till att värma upp andra saker än vattnet) är mest effektiv.
Se annars min uppdaterade kommentar ovan ang vattenkokare och induktionshäll.
Otroligt tacksam för din hjälp! Tackar så mycket!