Vilken är den begränsade reaktanten vid neutralisation?
500 cm3 av en kaliumhydroxidlösning, KOH, med koncentrationen 0,500 mol/dm³neutraliseras med utspädd svavelsyra. Varje formelenehet H2SO4 avger 2H+. Beräkna massan kaliumsulfat som erhålls om den neutrala lösningen indunstats
Reaktionsformel: 2KOH+ H2SO4 -> K2SO4 +2H2O
Jag behöver hjälp med denna uppgift. Uppgiften ger information för att kunna beräkna substansmängden kaliumhydroxid (KOH). Men ingen information för att kunna beräkna substansmängden svavelsyra (H2SO4). Man behöver veta den bergänsade reaktanten för att veta hur mycket produkt som kan bildas
Min fråga är: Behöver man inte båda substansmängderna av reaktanterna för att kunna beräkna den begränsade reaktanten? Eller får man anta att kaliumhydroxiden är den begränsade reaktanten?
Tack på förhand!
Det står "neutraliseras" i uppgiften, så vi lär kunna utgå ifrån att det tillförs precis tillräckligt med svavelsyra för att erhålla den "neutrala lösning" som tredje meningen nämner.
Så resonerar åtminstone jag.
Däremot har du ju rätt rent generellt. Ofta har man en reaktant som begränsar och det är den som då får styra hur mycket som hamnar på produktsidan.
Aha okej. Så när man talar om neutralisering finns ingen begränsad reaktant?
För att få en neutral lösning behöver du tillsätta lika många vätejoner (oxoniumjoner) som du har hydroxidjoner.
Annars får du ett överskott av OH- och pOH<7, alltså pH>7, vilket inte är en neutral lösning (utan basisk).