Vilken är begränsande reaktant
Jag löste nyligen en uppgift i min kemibok där ena substansmängden var 0.004 och den andra var 0.0075. För att få rätt på uppgiften skulle man använda sig av den begränsade reaktanten för att bestämma hur mycket av ett annat ämne som kunde bildas. Substansmängdförhållandet mellan det ämne som hade n som 0.004 och den som hade 0.0075 är 1:2.
Reaktionsformeln: MgCl2 + 2AgNO3 --> 2AgCl + Mg(NO3)2
där n(MgCl2) = 0.004 och n(AgNO3) = 0.0075 och där man skall bestämma mängden AgCl som bildas. För att få rätt på uppgiften utgick man från silvernitratets substansmängd. Varför? Är det inte det ämne som har mindre substansmängd som är begränsande?
nja, du måste utgå från molförhållandet. Varje mol mgcl2 kan skapa 2 mol AgCl medans varje mol AgN03 bara kan skapa 1 mol AgCl.
Så det spelar ingen roll så stor substansmängden AgNO3 är?
Eller ja, den kan ju inte vara hur stor som helst men jag menar att det inte spelar någon roll om substansmängden AgNO3 är större än substansmängden MgCl2
Tycker ehinger beskriver det väldigt bra
https://www.youtube.com/watch?v=GKk8iPmSBwA
Kollade precis den videon men i den så blir båda hans substansmängden 0.0020 mol och då fattar man att den som kräver 2 kommer att ta slut först. Men det är fortfarande lite otydligt angående om det är samma princip som gäller då substansmängderna är olika stora. Det är säkert bara jag som förvirrar mig själv men försöker bara fatta om det spelar någon roll eller inte.
Själv brukar jag beräkna mängden av produkten som kan bildas av mina reaktanter separat. Den minsta mängden av produkten som bildas är det ämne som tar slut först. I ditt sammanhang kan du först kolla på hur mycket AgCl som 0.004 mol Mgcl2 kan bilda. Titta sedan på mängden AgCl som 0.0075 mol AGNO3 kan bilda. Minsta mängden bland dessa två är svaret
Tänk dig att det behövs en biff och två bröd för att göra en hamburgare. Om du då har 4 bröd och 20 biffar så kan du inte göra mer än 2 hamburgare, och det hjälper inte alls om du får ännu fler biffar, det blir ändå inte fler hamburgare.
Nu fattar jag, tack :)