2 svar
882 visningar
Ebbsisen 4 – Fd. Medlem
Postad: 25 aug 2019 20:09 Redigerad: 25 aug 2019 20:50

Laboration, värme.

Hej!

Jag har fått i uppgift att koka vatten med hjälp av en doppvärmare, och med hjälp av mätvärden från laborationen bestämma ett experimentellt värde på ångbildningsentalpitetn för vatten.

Jag har då skrivit:

Om två system kommer i kontakt med varandra kommer värmeenergi att överföras från det system som har högst temperatur till det som har lägst temperatur. Detta sätt att överföra värmeenergi kallas värmeledning. I försöket har den varma änden på doppvärmaren högre temperatur än vattnet och därför vibrerar atomerna i doppvärmaren snabbare än atomerna i vattnet. Atomerna i doppvärmaren sätter på så sätt fart på atomerna i vattnet. Eftersom vattnet, när det nått kokpunkten, inte blir varmare utan förångas (kokar) går den tillförda energin till ångbildningsvärmet. Detta är den energi som krävs för att separera de bundna vattenmolekylerna i en vätska för att de ska övergå till en gas med fria vattenmolekyler. I försöket resulterar alltså energin som transporteras från doppvärmaren i att vattnet genomgår en fasövergång.

Stämmer detta och är det jag skriv svar på frågan? Eller jag jag fattat det hela fel?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 aug 2019 20:41 Redigerad: 25 aug 2019 20:48

Ebbsisen, du har redan en tråd om den här laborationen. Fortsätt där! Jag låser den hår tråden. /moderator

SeriousCephalopod 2696
Postad: 25 aug 2019 20:44 Redigerad: 25 aug 2019 20:45

Jag tycker att det är välskrivet och att du använder relevanta naturvetenskapliga begrepp på ett rimligt och korrekt sätt för att beskriva förloppet. 

Huruvida det besvarar någon fråga beror på vad frågorna var. Laborationstexten i sig ska nog innehålla något om mätvärdena och analysen av dem. 

Tekniskt sett är

I försöket har den varma änden på doppvärmaren högre temperatur än vattnet och därför vibrerar atomerna i doppvärmaren snabbare än atomerna i vattnet.

Inte helt korrekt. I alla fall inte allmänt. Medan en temperaturökning i ett system medför att atomer/molekyler rör sig snabbare än tidigare så behöver inte ett system med högre temperatur ha atomer med högre hastigheter än system. 

Temperatur har med energi att göra och inte explicit med hastighet. Ta exempelvis två gasvolymer med samma temperaturer, säg helium och vätgas med samma temperaturer. Atomerna i vätgasvolymen kommer då att ha högre hastigheter än de i heliumgasen. Detta eftersom heliumatomerna är tyngre så de rör sig långsammare även fast de kommer att ha samma rörelseenergier som vätgasatomerna. Höj temperaturen hos heliumvolymen och vätgasatomerna kommer ändå att vara snabbare för stunden. 

Så jag skulle skippa det stycket, eller i alla fall ta bort påståendet om "snabbare" atomer. 

Tråden är låst för fler inlägg

Close