Vilka molekyler tillverkar en polymer?
Hej!
Igen fastnade jag vid polymerisation... Jag förstår inte varför den 3e val är fel. I boken står det en formel för kevlar där man ser att -OH binder till H2N. Blir det inte samma här?
Vi ser inte mer av alternativen än det du visar, och inte heller nummer för alternativen, vilken är t.ex. 3e?
Hej!
Juste! Det står ingen nummer framför alternativ men de är de 4 olika som ni ser.
*Den 3e är den långa amin(den röda som är markerad som fel).
Alternativ (3) kan bilda kevlar, men har det ämnet som (3) reagerar med endast en karboxylgrupp som (4) - så hamnar det endast en enhet av (4) i ändarna av (3). Det går m.a.o. inte att bilda en polymer, för (4) endast kan binda till en molekyl av (3).
Så du behöver hitta ett annat alternativ, till hur (4) kan bilda en polymer.
I dina andra trådar om polymerisation, har polymerisation genom kondensationsreaktioner ingått. Men metaakrylsyran (4) kan inte reagera på detta vis, så vilka alternativ till en kondensationsreaktion känner du till?
Kan något av de andra ämnena (1) eller (2) hjälpa till?
Jaha. Nu börjar jag att förstå hur polymerisation funkar.
Angående kondensationsreaktion, det första som jag tänker på är kondensation av två alkoholer som ger etrar. Men varken (1) eller i (2) alkohol. Så måste finnas någonting annat.
Estrar är en reaktion mellan alkohol och karboxylsyra, så den avstyrkas också.
Tyvärr kommer jag inte på någonting annat.
Kapi skrev:Jaha. Nu börjar jag att förstå hur polymerisation funkar.
Uppgiften kan vara lite kluring om man inte känner till hur (olika) polymerisationsreaktioner sker, och stegen under reaktionerna - men det är nog hela syftet med frågan, att lära sig mer om detta.
Angående kondensationsreaktion, det första som jag tänker på är kondensation av två alkoholer som ger etrar. Men varken (1) eller i (2) alkohol. Så måste finnas någonting annat.
Estrar är en reaktion mellan alkohol och karboxylsyra, så den avstyrkas också.
Tyvärr kommer jag inte på någonting annat.
Du har redan kommit fram till att det inte går med en kondensationsreaktion. Och metaakrylat kan bilda polymetaakrylat, genom att koppla ihop metaakrylatenheter. Men för att få denna ihopkoppling att ske krävs att det bildas en radikal, på en metaakrylat, och denna radikal kan då skapa den nya bindningen, samt en ny radikal (i den nya änden). På så vis kopplas ytterligare en metaakrylatenhet till den växande polymeren, samtidigt som radikalen återskapas, och i sin tur kan leda till att ännu en metakarylatenhet läggs till.
Så i och med att metaakrylat själv kan bilda polymeren, behöver du endast ett ämne som kan ge upphov till en radikal, som ser till att polymerisationen sker.
Har ni gått igenom radikaler, och hur dessa kan bildas i kemin ännu? Det skulle göra det enklare att lista ut vilket av ämnena som kan skapa en radikal. Men att bara "komma på vilket ämnet är", är inte självklart utan kräver en del kemikunskap.
Har du någon gissning på vilket ämne som kan skapa en radikal?
Ja, det har vi gjort. Radikaler är atomer med oparad valenselektroner. De finns i substitutionsreaktioner (SN2 och SN1). Vi har inte nämnt något specifik ämne som skapar radikal utan har fått se exempel där cl (klor) är radikal. Är det klor eller i allmänhet halogener som vi letar efter?
För att bestämma vilket det andra ämnet är, behöver man känna igen ämnena och veta lite om deras egenskaper. Det är (i min mening) lite mycket begärt, om ni inte arbetat dessa typer av ämnen.
För denna fråga går det kanske att resonera sig fram.
Alternativ (3) behöver en di-karboxylsyra, vilket inte finns, så detta ämne kan det inte vara.
Alternativ (1) är en ester, bildad en karboxylsyra och en alkohol, genom en kondensationsreaktion. Vissa polymerer, som polyester, sammanlänkas genom esterbindningar - men då behöver det vara en dikarboxylsyra tillsammans med en dialkohol, så att en esterbindning kan bildas i båda ändarna. (1) går m.a.o. inte, det är redan en ester, och det går inte att bilda en till esterbindning.
Då finns det bara ämne (2) kvar, som är en peroxid. Peroxider är reaktiva p.g.a. bindningen mellan syreatomerna. Denna enkelbindning kan fås att brytas, så att en elektron hamnar på varsin syreatom, så två radikaler bildas. Dessa radikaler kan överföras till (4), som då polymeriserar.
Jag kollar med lärare i fall frågan är överkurs..
Tack så mycket för resonemanget. Jag verkligen behövde det!