10 svar
2273 visningar
Olivia123 behöver inte mer hjälp
Olivia123 36 – Fd. Medlem
Postad: 21 sep 2019 20:34

vilka lösningsmedel förstör rödbetors cellmembranen?

Vi gjorde en laboration där vi lät rödbetsbitar ligga i olika lösningsmedel några minuter, varvid de senare förflyttades till nya provrör i vanligt kranvatten. Efter 30 minuter tittade vi efter vilka cellmembran som läckt ut med hur hög färgintensitet det var på vattnet i de olika provrören. Vi hade dessa olika lösningar:
1. Aceton
2. Metanol
3. Etanol
4. 2-pentanol
5. Bensin (petroleumeter)
6. Rumstempererat kranvatten

Vi fick mest intensitet hos metanolen. 

Frågeställning: Vilka av dessa lösningsmedel skadar levande cellers membran och VARFÖR? 

 

Tack på förhand

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 21 sep 2019 20:39

Ett cellmembran består av ett dubbelt lager av fosfolipider, där det yttersta skiktet mot omgivningen består av polära ”huvuden”. Lite längre in i membranet finns ett tjockt opolärt lager av fosfolipidernas ”svansar” och till sist ett nytt lager av polära huvuden mot cellens inre.

För att ett ämne ska kunna passera genom membranet måste det kunna passera både polära och opolära delar. Om du ordnar de olika lösningsmedlen efter polaritet, ser du då något samband mellan polaritet och vilka som var bäst på att förstöra cellmembranen?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 sep 2019 20:43

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du  skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Olivia123 36 – Fd. Medlem
Postad: 21 sep 2019 21:29

Finns det något sätt man kan tänka på när man ska ordna dem efter polaritet för jag har min bild och där ser jag vilken som har förstört mest cellmembranet. Men finns det ett sätt man kan se på molekylen på ett biologiskt eller kemiskt sätt? 

 

Jag visste inte riktigt hur jag skulle börja tänka det var därför jag inte skrev upp det tidigare. 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 21 sep 2019 21:36 Redigerad: 21 sep 2019 22:21

Börja med att kolla vilka typer av bindningar som finns mellan molekylerna. Dipol-dipol? Vätebindning? Van der Waals? Vatten är det mest polära ämnet och skapar starkast vätebindningar. Bensin är det minst polära ”ämnet” eftersom det består av korta/medellånga kolvätekedjor.

Att handsprit är så effektivt mot bakterier beror på att det innehåller etanol som förstör bakteriernas cellmembran/cellväggar. Etanol har en polär del (hydroxigruppen) och en relativt opolär del (etylgruppen). Den är tillräckligt polär för att passera den hydrofila ytan samt de hydrofoba inre delarna av cellmembranet. Finns det tillräckligt mycket etanol kommer så många molekyler in i membranet att det går sönder och cellen dör.

Olivia123 36 – Fd. Medlem
Postad: 24 sep 2019 21:21

har detta med permabilitet i cellmembranen att göra? 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 24 sep 2019 21:26

Ja.

Olivia123 36 – Fd. Medlem
Postad: 25 sep 2019 18:11

permabilitet är det endo och exocytos

Olivia123 36 – Fd. Medlem
Postad: 25 sep 2019 18:21

 

är det inte så att lipidsvansarna är hydrofoba och de därför ej gillar att vara i kontakt med vatten som är polärt. men läcks innehållet i cellen inte i vatten pga att lipidhuvudet riktar sig ut mot vattnet. men om det är tvärtom så läcks det ut som hos alkoholerna.

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 25 sep 2019 18:27

Jag förstår inte vad du menar. Kan du försöka att förtydliga hur du menar?

Kärnan i det hela:

Ett polärt lösningsmedel som vatten kan inte förstöra cellmembranet särskilt väl eftersom det stängs ute av de opolära lipidsvansarna.

Ett opolärt lösningsmedel är också ganska dåligt på att förstöra cellmembranet eftersom det stängs ute av de polära huvudena.

För att kunna ”lösa upp” och förstöra cellmembranet behövs något som kan passera de polära huvudena och ändå tränga in i de opolära svansarna. Alkoholer har en visserligen kort kolkedja, men den är tillräcklig för att alkoholen ska kunna blanda sig med de opolära svansarna. Hydroxylgrupperna gör att alkoholer även är polära och kan passera de polära huvudena.

Olivia123 36 – Fd. Medlem
Postad: 25 sep 2019 18:51 Redigerad: 25 sep 2019 19:30

Cellmembranet är uppbyggt av dubbla lipidskikt, det vill säga dubbelt lager av fosfolipider. Fosfolipider består i sin tur av en glycerolmolekyl där ena änden är bunden till em fosforsyra som dessutom har en alkohol bunden åt andra hållet. Kort sagt består fosfolipiden av ett polärt “huvud” och två hydrofoba svansar (gillar ej vatten) som består av kolvätekedjor. För att ämnet ska lösa och förstöra cellmembranet måste det passera både de polära huvudena samt de opolära svansarna. Den första lösningen dvs, det rumstempererade vattnet är polärt och kan därför inte skada cellmembranet särskilt mycket på grund av det stängs ute av de opolära lipid svansarna. Det kan man se tydligt i bilden då inget av cellinnehållet har läckt ut. 

Metanolen, etanolen  dock, är visserligen polär och även om den har en kort kolkedja så är den tillräcklig för att alkoholen ska kunna blanda sig med de opolära svansarna. Om det finns tillräcklig mängd med etanol kommer det många molekyler in i membranet vilket göra att det går sönder och cellen dör. Pentanolen är opolär till skillnad från de övre lösningarna men den har en lång kolkedja som gör att cellmembranen skadas. Petroleumeter, dvs bensin är det minst polära ämnet på grund av att det består av just inte för korta eller för långa kolkedjor, utan medellånga kedjor, men det är tillräckligt för att skada membranen. Aceton är både polärt och opolärt. Hydroxyl Grupperna göra att alkoholerna kan passera de polära huvuden.

 

Stämmer det här? Tack såå mycket för hjälpen jag börjar verkligen förstå nu! Har bara en sista fråga och det är varför det cellinnehållet läckte från acetonen trots att den är både polär och opolär? Jag tror det beror på att den är tillräckligt opolär för att skada cellmembranet?

 

Återigen tack så hemskt mycket!

Svara
Close