21 svar
9417 visningar
Einsteinnr2 behöver inte mer hjälp
Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2020 19:00

Vilka av sveriges universitet är bäst?

Hej

Jag har nästan ingen koll alls när det kommer till vilken högskola man bör söka i förstahand till, men jag får oftast höra att vissa universitet är bättre än andra... på vilket sätt är de bättre och hur vet man vilka som är bäst? 

tack på förhand!

Bo-Erik 725 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2020 19:15

Hej!

Det finns rankningar av universitet och högskolor https://allastudier.se/tips-o-fakta/vilket-universitet-%C3%A4r-b%C3%A4st-16949

Sen beror det på vilket ämne man ska studera. Exempelvis hade åtminstone tidigare olika universitet skilda inriktningar på psykologutbildningen. Om du redan nu vet att du vill specialisera dig inom något ämne så kan det vara värt att undersöka vilka lärosäten som har den inriktningen. Likaså kan det vara idé att välja ett större universitet om du har funderingar på att doktorera. Stora och små lärosäten har sina respektive för- och nackdelar.

Andra faktorer som kan påverka valet är avstånd till hemmet och möjlighet att få bostad.

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2020 19:19

Om man exempelvis ska läsa till civilingenjör i teknisk kemi... är det då bättre att studera på Chalmers än KTH?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 12 apr 2020 20:37

Eftersom jag har gått på Chalmers svarar jag ja. Frågar du någon som har gått på KTH är säkert svaret det motsatta.

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2020 21:46
Smaragdalena skrev:

Eftersom jag har gått på Chalmers svarar jag ja. Frågar du någon som har gått på KTH är säkert svaret det motsatta.

Jag förstår. Jag har en följdfråga till dig
Kan man t.ex. söka till en 3 års utbildning på chalmers för att det är lättare att komma in på den, och sedan byta andra eller tredje året till civilingenjörsutbildning? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 12 apr 2020 22:02 Redigerad: 29 maj 2020 16:31

På den tiden jag började läsa till civ ing var det en fyraårig utbildning, när jag tog min examen var den 4½ år. Jag vet inte så mycket om hur det fungerar nu. Men jag vet att det under vissa omständigheter är möjligt att läsa en master efter att ha läst en högskoleingenjörsutbildning.

ErikR 188
Postad: 29 maj 2020 16:02

När jag gick där så var utbildningen 4 år, även om de flesta gick några år mer. Och då blev man civilingenjör.

Nu finns det två alternativ - Högskoleingenjör på 3 år och sedan kan man fortsätta 2 år till och få en Master. Ungefär så! 
Och, som sagt, Chalmers är bäst! 

Teraeagle Online 21190 – Moderator
Postad: 29 maj 2020 16:22 Redigerad: 29 maj 2020 16:27

Det där med vilket universitet som är ”bäst” är ju ganska intressant. Hur avgör man det? De bästa lärarna? Hur mäter man det? De vars elever har högst betyg?

Handlar det om hur många som är i arbete med koppling till utbildningen x antal år efter examen? Det universitet som har bäst kontakt med näringslivet? Eller ska man titta mer akademiskt och kolla på vilka universitet som har flest nobelpristagare?

Är det intagningspoängen som är avgörande? Om intagningspoängen är högre beror det ju på att det finns fler sökande. I så fall får universiteten i storstäderna orimligt högt ”betyg” på bästhetsskalan eftersom många söker sig dit eftersom det är populära ställen att bo på samtidigt som det finns en större studentbas pga den större befolkningen.

Ska kanske kursinnehållet avgöra? Måste en utbildning innehålla ett visst antal ämnen/kurser för att klassas som värdig? Fast du kanske inte är intresserad eller ens har användning av alla kurser i det du vill jobba med efter examen?

Som sagt, det är inte lätt att avgöra och det är en av orsakerna till att jag alltid är skeptisk till att det finns någon högskola som är bättre än en annan. Det beror så otroligt mycket på vilken utbildning det handlar om och framför allt hur man är som person. Är du en sån person som begriper allting i kursen efter första föreläsningen? Då kanske det inte är lika viktigt att ha en bra lärare, exempelvis.

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 29 maj 2020 16:29 Redigerad: 29 maj 2020 16:42

Jag som lägger stor vikt vid inredning och byggnadernas utseende måste nog säga att Karolinska är det bästa univeristetet. Hur ska man plugga och lära sig saker utan att sitta skönt och känna sig skön i en skön lokal och miljö? De har två helt nybyggda hus med ultrarena linjer och interiör och de äldre husen har ändå moderna bord och stolar med en iögonfallande väggfärg med deras typiska lila-rosa touch på vissa dekorationer.

KTHs lokaler är ganska gamla och ofräscha. Tegelsten och små fönster och alla rum är rektangulära. Studieplatser helt ok. Biblioteket, för att varit renoverat 2014 (?) är väldigt omodernt. De som säger att "gammalt har sin charm" kan limma läpparna och gärna vistas där så att jag vet hur jag undviker dem. Dock är Albanova universitetscentrum (ägt tillsammans med SU) en fröjd för både ögon och bakdel, främst ögonen. Extremt minimalistisk arkitektur och inredning utan att tappa utilitet. En av de snyggaste byggnaderna jag vet, och en fröjd att plugga där (synd på de programmen på KTH som aldrig får vara där).

KTH har en nybyggd byggnad som kallas arkitekturbyggnaden (där arkitekterna och ingen annan håller hus), den är otroligt snygg både ute och inne.


Om jag ska skriva seriöst så kan jag bara säga att jag inte vet. Jag tror att om man själv bara har pluggat på ett universitet så kan man inte jämföra utan bara smälla på med det man tycker varit bra. Även om man studerat på olika universtitet (tex doktorera på ett annat uni än man tog sin master) så kan mcyket förändras på bara några års. Återigen med utseende så har äldre elever till och med pekat ut gångvägar som nygrävdes under deras tidigare år, så det förändras snabbt. Du kan sneaka in på en föreläsning eller gå på öppet hus för att bilda dig själv en uppfattning om hur de olika skolorna är.


Jag ska tillägga att jag gick ett tämligen prestigefyllt gymnasium, men som var... Extremt dålig. KTH har samma rykte men jag gillar inte det. Låt det inte ha för stor betydelse för ditt val

SeriousCephalopod 2696
Postad: 29 maj 2020 16:35
Smaragdalena skrev:

Eftersom jag har gått på Chalmers svarar jag ja. Frågar du någon som har gått på KTH är säkert svaret det motsatta.

KTH! KTH! KTH!

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 29 maj 2020 16:48

En annan sak som är viktig som du inte har uppgett är om du funderar på humaniora eller naturvetenskap? Som du ser har de flesta på pluggakuten en naturbakgrund, så du överösas här av recensioner av sånna universitet. 

Vissa universitet är interdisciplinära, andra är bara så stora att de får plats med allt.

foppa 280 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 10:04

Jag slänger in mina observationer efter att ha pluggat civilingenjör på en ort som inte var Stockholm eller Uppsala, och sedan jobbat i finansbranschen i 10 år. Det är bara mina åsikter, jag tror inte att det finns ett absolut svar på något av det här. Jag uttrycker mig medvetet ganska obalanserat och ofiltrerat också, för att balansera upp de mer neutrala svaren här.

 

(1) Den viktigaste faktorn är din egen insats. Med det menar jag att du går in helhjärtat, ställer höga krav på dig själv, och är villig att lägga ned mycket jobb på att växa så mycket det bara går. Till det kanske du hela tiden funderar på coola extragrejer/projekt du kan göra vid sidan om plugget, eller kanske läser dubbelt. Då kommer du ha gott om valmöjligheter med jobb efteråt oavsett vart du pluggar, och du kommer vara en stark spelar i det lag du väljer att joina.

(2) Mitt perspektiv på "bästa universitet" är tvådelat, men de pekar i slutändan på samma sak: vilket universitet har högst anseende ute på arbetsmarknaden (berättigat eller inte), och hur bra kvalitet/kaliber är det på de andra studenterna. Eftersom de bästa typiskt sett söker sig till de högst ansedda ställena blir slutsatsen densamma. Här är det dock, som nämnts i tidigare svar, viktigt att ta hänsyn till om du redan vet vad du vill jobba med. Chalmers skulle jag säga är kända för sin fordonsnära ingenjörsutbildning, KTH för sin finansmatte och industriell ekonomi, och Uppsala har garanterat flera ämnen där de anses vara bäst. Luleå kan säkert konkurrera väldigt bra på någon nisch, och Designhögskolan i Umeå är extremt bra rankad för konst/design. Och sedan den mest uppenbara: Handelshögskolan i Stockholm som helt klart smäller högst när det gäller allt som har med ekonomi och finans att göra, bortsett från tekniska delar av det där KTH är bäst.

Jag har medvetet uttryckt mig ganska onyanserat om vilka som är bäst, för det är så jag upplever att arbetsmarknaden ser det. Bara för att röra om i grytan ännu mer slänger jag ut en allmän ranking som man säkert kan diskutera, men som jag tror man får svårt att rakt av förkasta:

1. Handelshögskolan i Stockholm (uppenbart ekonomi/business-inriktad, men så nära elit vi kommer i Sverige)

2. KTH (slår högst inom de ingenjörsprogram som finns här - främst industriell ekonomi men också t.ex. teknisk fysik med finansiell matte-inriktning)

3. Chalmers, Uppsala, Stockholms Universitet, Lund - andra lärosäten som helt klart är BRA men inte når upp till särstatusen som Handels och KTH har

4. Linköping, Luleå, Umeå, och andra stora lärosäten som kanske inte slåss i toppen men som man ändå kan lita på att de har sina riktigt ljusa stunder. Kanske ska Linköping ligga under 3:an...

5. de övriga som jag inte passar in under 4 eller 6

6. mindre lärosäten där praktiskt taget alla som vill kommer in, och som kanske har "flummigare" inriktning. Väldigt snävt av mig att uttrycka mig så - det kommer helt klart från att jag själv råkar ha gått en vanlig civilingenjörsutbildning och sedan jobbat i den konservativa finansbranschen! Men min erfarenhet är att faktum kvarstår: alla examina är inte lika, och en examen från de små lärosätena som "tar alla de kan få" kommer alltid läsas med "ok, men undrar hur hårt man måste jobba för att ta sig igenom en utbildning på det där stället?"

 

Åter igen: den absolut viktigaste faktorn är din egen insats. Är du en fullkomlig rockstjärna inom ditt program i Luleå så kommer du bli vald före de allra flesta från KTH. Men, en rockstjärna på KTH kommer med all sannolikhet bli vald före dig ändå.

cjan1122 416
Postad: 3 jun 2020 10:40

Bra svar, ungefär som jag själv tänker mig. Dock måste väl KI nämnas med KTH och handels tycker jag. Ungefär lika områdesspecifikt som handels och välrenommerat utomlands.

foppa 280 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 10:42
cjan1122 skrev:

Bra svar, ungefär som jag själv tänker mig. Dock måste väl KI nämnas med KTH och handels tycker jag. Ungefär lika områdesspecifikt som handels och välrenommerat utomlands.

Bra där! KI, helt klart

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 12:26 Redigerad: 3 jun 2020 12:28

Stämmer det att bara för att man läst en bra coh efterfrågad civilingenjörsutbildning behöver inte innebära att man kan lätt få jobb efter examen?

 

(Jag tänker även att jag vill jobba i ett företag utan att det är inom ingenjörsyrket)

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 12:36
Qetsiyah skrev:

En annan sak som är viktig som du inte har uppgett är om du funderar på humaniora eller naturvetenskap? Som du ser har de flesta på pluggakuten en naturbakgrund, så du överösas här av recensioner av sånna universitet. 

Vissa universitet är interdisciplinära, andra är bara så stora att de får plats med allt.

Jo lutar mycket mer åt naturvetenskap :)

foppa 280 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 14:23
Einsteinnr2 skrev:

Stämmer det att bara för att man läst en bra coh efterfrågad civilingenjörsutbildning behöver inte innebära att man kan lätt få jobb efter examen?

 

(Jag tänker även att jag vill jobba i ett företag utan att det är inom ingenjörsyrket)

Jag skulle säga att det du säger stämmer. I alla fall inte om du har lite åsikter om vad du vill jobba med och vart. Även om du inte bara tittar på elittjänster så kommer det sannolikt vara ganska många andra som också söker, så det är inte alltid lätt att bli ”the chosen one”.

Med det sagt så skulle jag vilja vända på steken lite grann också: du skulle bli chockad över hur många oengagerade och ibland rakt av dåliga kandidater man stöter på när man rekryterar. Om du är motiverad nu redan på förhand till att ge dig själv ett bra läge i framtiden så tror jag du är på god väg att sticka ut på ett positivt sätt. Ambition i skolan, göra medvetna val i den mån man kan, och entusiasm kring det jobb man söker till räcker extremt långt! Även om du inte går på det bästa universitetet eller har absolut maxpoäng så kommer du nog bli kallad till intervju, och därifrån är det mycket personlighet som avgör.

foppa 280 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 14:33

Jag skrev att det till stor del är personlighet som avgör om man kommit till intervjuerna, men det betyder inte på något sätt att man kommer undan med att inte kunna sina grejer. Har man latat sig igenom plugget, tänkt att man bara behöver den där papperslappen som säger att man har en examen, och låtit 99% av det man lärt sig blekna en vecka efter tentan, så kommer man få ett bryskt uppvaknande om man söker mer eftertraktade tjänster. Det märks om man fejkar. Just därför tror jag att du kommer sticka ut positivt - man blir glad när man märker att personen på andra sidan konferensbordet kan sina grejer =)

Teraeagle Online 21190 – Moderator
Postad: 3 jun 2020 15:17 Redigerad: 3 jun 2020 15:17

Problemet är väl att en del förväntar sig ett drömjobb direkt efter examen. De allra flesta får börja på något som kanske inte är helt och hållet vad de vill jobba med och sedan byta tjänst när tillfället dyker upp. Det gäller att skaffa erfarenhet från yrket. Relevant erfarenhet och rätt personlighet trumfar oftast lärosäte.

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2020 20:53

Jag tänkte också på det. Att de som endast pluggar för att få godkänt på tentan och inte få kunskap , så kommer de 5 åren på universitetet inte ha stor nytta i arbetslivet. Då tror jag att det gäller att vara intresserad av utbildningen. Däremot vet jag själv inte om jag är intresserad av någon speciell ingejörutbildning, utan det enda jag fått höra är att det är "bra" att läsa det. Dessutom har jag läst lite om vad man kommer att jobba med om man har examen i de olika utbildningarna och allting verkar bidra till mycket positivt i samhället... Vilket fångar mitt intresse ännu mer.

 

Jag kommer gå ut med minst 19 (högst 20) i snittbetyg, och då tror jag att jag kommer in på någon av dem. Om det ger mig bra yrke i framtiden så är jag beredd att lägga all min energi åt att utöka min kunskap under 5 år på en civilingenjörsutbildning...

foppa 280 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2020 00:30
Einsteinnr2 skrev:

Jag tänkte också på det. Att de som endast pluggar för att få godkänt på tentan och inte få kunskap , så kommer de 5 åren på universitetet inte ha stor nytta i arbetslivet. Då tror jag att det gäller att vara intresserad av utbildningen. Däremot vet jag själv inte om jag är intresserad av någon speciell ingejörutbildning, utan det enda jag fått höra är att det är "bra" att läsa det. Dessutom har jag läst lite om vad man kommer att jobba med om man har examen i de olika utbildningarna och allting verkar bidra till mycket positivt i samhället... Vilket fångar mitt intresse ännu mer.

 

Jag kommer gå ut med minst 19 (högst 20) i snittbetyg, och då tror jag att jag kommer in på någon av dem. Om det ger mig bra yrke i framtiden så är jag beredd att lägga all min energi åt att utöka min kunskap under 5 år på en civilingenjörsutbildning...

Jag tror det kommer gå jättebra för dig. Följ din magkänsla så kommer din inneboende vilja att göra det bästa av situationen att lösa resten. Ytterst få har bra koll på läget och vad som väntar när man hoppar på ett femårigt civilingenjörsprogram, men det löser sig ändå jättebra för de flesta. De andra byter till något annat som de upptäckt att de är mer intresserade av.

Om du vill bolla några särskilda tankar är du välkommen att skicka privat meddelande till mig så kan vi snacka lite mer om din specifika situation, oavsett om det är konkreta frågor eller om du vill checka av de uppfattningar du fått av civilingenjörsplugg.

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2020 09:25

Tack så mycket för all svar och er tid! Det har varit till hjälp och det känns mycket tryggare nu.

Och såå snällt av dig att jag får skicka pm! Blev verkligen glad av att höra det ^_^

Svara
Close