Vilka av Påståenden stämmer
Hej! Jag behöver ha hjälp med den här uppgiften. Jag förmodar att rätt svar är a & b. att a är rätt svar beror på att det är en exoterm reaktion, och ifall man skulle rita ett diagram på hur en exoterm reaktion ser ut då skulle man kunna se att aktiveringsenergin är betydligt större för reatanterna än produkterna.
Att b är det andra rätta alternativet beror ju på att X och Y förhåller sig 1:1 vilket innebär att det finns lika stor substansmängd X som Y
Hej! jag undrar om jag har tänkt rätt?
eller nu ser ju jag att svaren som borde stämma är a,b,d
Du kan inte säga att b alltid stämmer. OM man till exempel börjar med bara Z stämmer b, men det står det inte i uppgiften. Du kan börja med 99% X och 1% Y och sedan låta jämvikten ställa in sig, och då finns det garanterat inte lika mycket av X och Y vid jämvikt!
Och varför tror du att d stämmer? Har du ställt upp uttrycket för jämviktskonstanten? Om du gör det kommer du att se att volymen kan förkortas bort!
SvanteR skrev:Du kan inte säga att b alltid stämmer. OM man till exempel börjar med bara Z stämmer b, men det står det inte i uppgiften. Du kan börja med 99% X och 1% Y och sedan låta jämvikten ställa in sig, och då finns det garanterat inte lika mycket av X och Y vid jämvikt!
Och varför tror du att d stämmer? Har du ställt upp uttrycket för jämviktskonstanten? Om du gör det kommer du att se att volymen kan förkortas bort!
Hmmm. Kan du förklara hur man bör resonera?
För punkt d:
Du vet att man beräknar koncentrationen med
Då kan man skriva koncentrationen av X = , koncentrationen av Y = , koncentrationen av Z =
Det är viktigt att förstå att det är samma V, eftersom alla gaserna befinner sig i ett kärl med samma volym.
Jämviktskonstanten blir då:
I sista steget förkortar man bort volymen. Det kan man göra eftersom det finns "lika många" V i täljaren som i nämnaren. Så kan man alltså inte göra för alla reaktioner, men för den här kan man det, och då ser man att volymen inte spelar någon roll för den här jämviktskonstanten.