Vilka år brukar antagningspoängen för gymnasiebetyg utan komplettering vara som lägst?
Finns det något mönster i hur antagningspoängen i dem olika universiteterna förändras? Jag såg att läkarprogrammet på Örebro universitet hade 20,83 vårterminen 2019 men nu ligger det på 21,15. Jag förstår att det handlar om hur många som söker men varför är det färre vissa år och kan man veta hur det kommer vara 2026 vårterminen hos dem olika universiteten gällande exempelvis läkare och tandläkare? Jag har inte sett en enda läkarprogram dem senaste åren som är under 21 i merit. Varenda en är över 21.
Läkarprogrammet och tandläkarprogrammet är dem två alternativen jag tänker på att välja.
En faktor som spelar roll är läget på arbetsmarknaden. Om det är svårt att få ett jobb tenderar fler att söka sig till studier, vilket höjer antagningspoängen. Under pandemin var det många som ville studera, se t.ex:
https://www.publikt.se/nyhet/pandemin-har-okat-intresset-hogskolan-24041
Andra faktorer som spelar roll är antalet platser och storleken på årskullar. Sen kan det säkert finnas kulturell påverkan, dvs hur "inne" ett yrke anses vara. Det finns också en debatt om betygsinflation, alltså att gymnasieskolor ger allt högre betyg för att rekrytera nya elever.
Teraeagle skrev:En faktor som spelar roll är läget på arbetsmarknaden. Om det är svårt att få ett jobb tenderar fler att söka sig till studier, vilket höjer antagningspoängen. Under pandemin var det många som ville studera, se t.ex:
https://www.publikt.se/nyhet/pandemin-har-okat-intresset-hogskolan-24041
Andra faktorer som spelar roll är antalet platser och storleken på årskullar. Sen kan det säkert finnas kulturell påverkan, dvs hur "inne" ett yrke anses vara. Det finns också en debatt om betygsinflation, alltså att gymnasieskolor ger allt högre betyg för att rekrytera nya elever.
Tror du att 2026 antagningspoäng kommer att vara väldigt höga pågrund av betygsinflation?
Jag tror inte att det går att säga något alls om 2026, det är för långt in i framtiden. Om du vill öka dina chanser att bli antagen är det bästa du kan göra att få så bra betyg som möjligt från gymnasiet. Lyckas inte det finns andra vägar, t.ex. högskoleprovet eller utlandsstudier.
Teraeagle skrev:Jag tror inte att det går att säga något alls om 2026, det är för långt in i framtiden. Om du vill öka dina chanser att bli antagen är det bästa du kan göra att få så bra betyg som möjligt från gymnasiet. Lyckas inte det finns andra vägar, t.ex. högskoleprovet eller utlandsstudier.
Ja det har du rätt i men jag tänkte på att många friskolor ger dessa tider "gratis" betyg så dem kommande årens antagningspoäng skulle nog höjas? Men detta har jag inte statistik på...
Svårt att svara på, det är en politisk debatt om glädjebetyg så det är mycket möjligt att det kommer politiska förslag vi inte känner till idag för att komma åt problemet. Nästa år kommer det dessutom en ny läroplan med ämnesbetyg istället för kursbetyg vilket möjligen kan påverka situationen. Det påverkar dock inte de som tar examen 2026 eftersom de redan har börjat studera enligt nuvarande läroplan.
Tror inte det ger så mycket att spekulera, det är bättre att lägga tankekraften på skolan och försöka få så bra betyg som möjligt, samt förbereda sig inför högskoleprovet och skriva det ett par gånger (övning ger ju färdighet). Det kommer hjälpa mer att komma in på den utbildning du vill komma in på :)
Hondel skrev:Tror inte det ger så mycket att spekulera, det är bättre att lägga tankekraften på skolan och försöka få så bra betyg som möjligt, samt förbereda sig inför högskoleprovet och skriva det ett par gånger (övning ger ju färdighet). Det kommer hjälpa mer att komma in på den utbildning du vill komma in på :)
Tack för svaret. Du har rätt i att spekulation ger ingenting. Jag har bara ett år kvar, så ska försöka sikta på runt 20,9 i merit.
Tillägg: 15 nov 2024 23:52
21.1 inte 20.9