Vilka ämnen har van deer waalsbinding?
Finns det några ämnen som har van deer waalsbinding? Isåfall vilka?
Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator
Har du läst i din lärobok? Har du slagit upp van der Waalsbindningar i Wikipedia? Har du läst om van der Waalsbindningar på Naturvetenskap.org? Har du googlat? Gör det, och återkom om dui fortfarande har frågor.
Jag vet vad van deer waals bindning är : att det är en svagare form av polär kovalent bindning... Och att det beror på att elektronerna rör på sig, de är inte stabila utan kan förflyttas åt ett håll och bli mer negativ och då blir det andra hållet positivt (partiellt) . Jag har hört talas om att kväve har van deer waalsbinding.. Men jag vet bara att den har van deer waals bindning men hur skulle jag kunna ta reda på det om jag inte visste vilken bindning som ämnet har
Det finns van der Waalsbindningar mellan alla molekyler, men om det finns några starkare intermolekylära krafter (t ex vätebindning eller dipol-dipol-bindning) så mär ks inte van der Waals-bindningarna. Ja, det är nvdW-bindningar som gör att kvävgas blir flytande och t o m fast när det är tillräckligt kallt. Det är också vdW-bindningar som håller ihop stearinmoelkylerna med varandra i ett stearinljus.
hur kan en enda kväve atom ha van deer waals bindning? Den har ju inte ingått i en kemisk förening?
Finns det ens någon bindning i atomen även fast den inte har ingått i någon förening?
Kvävgas består av molekyler med två atomer. Den har formeln och hålls ihop av kovalent bindning.
Däremot kan van der Waals-bindning uppstå även i ämnen vars partiklar bara består av en enda atom. Typexempel på detta är ädelgaserna, till exempel neon och argon.
Det verkar som du blandar ihop intramolekylära bindningar (inom molekyler, t.ex. kovalent bindning) och intermolekylära bindningar (mellan molekyler, t.ex. van der Waals-bindning). I neongas finns ju bara en atom i varje "molekyl", så några intramolekylära bindningar finns inte, men det finns ju många separata atomer som kan binda till varandra i intermolekylära bindningar.
du har rätt! Jag insåg att jag hade blandat ihop de 2.
Intermolekylära bindningar=mellan molekyler, som tex dipol dipol bindning, van deer waals bindning eller vätebindning
Intramolekylära bindningar = bindningar mellan atomer. Kovalent, polär kovalent bindning, jon bindning.etc
Men Min fråga är :
I kvävgas finns det kovalent bindning som håller samman kväve atomerna. Detta är (intramolekylära bindningar). Varför finns van deer waals bindning om det redan finns kovalent bindning? Hur kan det bildas van deer waals bindning om elektronegativitets skillnaden mellan kväveatomerna är 0?
Van der Waals bindning har ingenting med kovalent bindning eller elektronegativitetsskillnad att göra. Du tänker nog på dipol-dipol eller vätebindning som uppstår när elektronegativitetsskillnader i de kovalenta bindningarna gör att en del av molekylen blir lite mer negativt laddad och en annan blir lite mer positivt laddad så att molekylerna kan attrahera varandra.
Van der Waals bindning uppstår när elektronerna tillfälligt avviker från sina banor i elektronskalen så att de kan attrahera andra atomer. Det är alltså elektronerna som orsakar van der Waals-bindningarna, så alla ämnen har van der Waals-bindning i någon mån. Det är bara att den är så svag jämfört med andra intermolekylära bindningar (t.ex. dipol-dipol eller vätebindning) att man brukar ignorera van der Waals-bindningarna om någon av de andra finns.
En annan sak som kan vara bra att veta om van der Waals-bindningarna är att de blir starkare ju större molekylen är (större molekyler har ju fler elektroner som kan orsaka bindningar). Stora organiska molekyler med många atomer har alltså mycket större van der Waals-bindningar än små molekyler som t.ex. kvävgas. Detta är förklaringen till att bensin (som mestadels består av långa kolvätekedjor) har högre kokpunkt än kvävgas (bensin är ju flytande vid rumstemperatur medan kvävgas är en gas).