3 svar
111 visningar
RisPris behöver inte mer hjälp
RisPris 398
Postad: 6 nov 2021 17:14

vid icke kompetetiv inhibition vad är bäst för få bort inhibitor?

I icke kompetetiv inhibiton är det bättre att sänka pH för att få bord inhibitor eller öka mägnden enzymer? 

 
mag1 Online 9478
Postad: 6 nov 2021 19:47

Om du ändrar enzymkoncentrationen, genom att tillsätta fler enzymmolekyler så sänker du bara den relativa inhibitor/enzymkoncentrationen, eller motsvarande kvot (inhibitor/enzym). Så du får inte nödvändigtvis en dissociation av inhibitorn från enzymet, du minskar bara inhibitorns koncentration. Fler enzymmolekyler, med oförändrad inhibitorkoncentration bör ge en ökad turn over (förutsatt att inhibitorns affinitet och koncentration inte är för hög).

Att sänka pH kan genom protonering ge en dissociation av inhibitorn från enzymet, men det beror helt på enzymet och inhibitorn - du kan lika gärna få en högre affinitet med ett lägre pH. Det finns med andra ord inget generellt "pH knep" för att dissociera en inhibitor, interaktionen mellan inhibitorn och enzymet är i princip unik. Och hur stark denna interation är en summa av samtliga interaktioner, varav vissa är beroende av (de)protonering, jonkoncentration etcetera.

RisPris 398
Postad: 6 nov 2021 20:40
mag1 skrev:

Om du ändrar enzymkoncentrationen, genom att tillsätta fler enzymmolekyler så sänker du bara den relativa inhibitor/enzymkoncentrationen, eller motsvarande kvot (inhibitor/enzym). Så du får inte nödvändigtvis en dissociation av inhibitorn från enzymet, du minskar bara inhibitorns koncentration. Fler enzymmolekyler, med oförändrad inhibitorkoncentration bör ge en ökad turn over (förutsatt att inhibitorns affinitet och koncentration inte är för hög).

Att sänka pH kan genom protonering ge en dissociation av inhibitorn från enzymet, men det beror helt på enzymet och inhibitorn - du kan lika gärna få en högre affinitet med ett lägre pH. Det finns med andra ord inget generellt "pH knep" för att dissociera en inhibitor, interaktionen mellan inhibitorn och enzymet är i princip unik. Och hur stark denna interation är en summa av samtliga interaktioner, varav vissa är beroende av (de)protonering, jonkoncentration etcetera.

Okej, satte mig ner och tänkte mig till lite grann utifrån det du sa, men det säkraste sättet för att få tillbaka så god overturn som möljligt är nog att tillsätta mer enzymer. pH har ju flera variabler som kan påverka overturned. Ex. kan ju även enzymet denaturerars vid förlåga temperaturer. 

 
mag1 Online 9478
Postad: 8 nov 2021 19:35

Jo men tillsätter du mer enzym får du inte nödvändigtvis tillbaka aktiviteten hos de redan inhiberade enzymmolekylerna.

Du kan t.ex. öka/minska koncentrationen av andra joner (Na+ Cl-) för att minska inhibitorns bindningsstyrka, och på så vis få den att dissociera från enzymet - och då återställa aktiva enzymmolekyler. 

Svara
Close