Verkningsgrad
I ett experiment som gick ut på att koka upp vatten tills temperaturen nått 100 grader. Starttemperaturen var 21 grader. Tillförd energi var ungefär 330 kJ medan nyttig energi dvs energi som tagits upp var ungefär 240 kJ. Verkningsgraden var således 240/330 =0,72727 = 73%. Varför är verkningsgraden låg? Ska inte verkningsgraden vara 100%?
Hur gick experimentet till? Hur mätte mam tillförd och nyttig energi?
Jan Ragnar skrev:Hur gick experimentet till? Hur mätte mam tillförd och nyttig energi?
Korthet skulle man hälla 1 liter vatten i en vattenkokare och vattnet skulle vara samma temperatur som i rummet. Sedan skulle man starta kokaren och mäta hur temperaturen förändras till temperaturen når 100 grader. Man skulle även mäta hur lång tid det tog från start till slut. Totalt tog det 120 s. Tillförd energi mätte man på så vis att man tog effekten (2000W) på kokaren gånger tiden (E= P * t). Sedan energin som vattnet tog upp, alltså (E= c*m*del_t). Utifrån dom svaren så delade man tillförd energi med nyttig energi och fick fram verkningsgraden på 73%.