Verkningsgrad
Fattar inte alls hur de tänker här. Skulle någon vänligen kunna dumma ner förklaringen en aning till essensen av varje steg?
eddberlu skrev:Fattar inte alls hur de tänker här. Skulle någon vänligen kunna dumma ner förklaringen en aning till essensen av varje steg?
Det kan vara bra att komma ihåg några saker som är samma sak som 1 J: 1 Nm, 1 Ws, 1CV, 1VAs. Beroende på vad det är man vill använda energin till väkjer man en lämplig "översättning" - om man vill räkna på elektrocitet kan det vara lämpligt att använda någon av varianterna som innehåller ström och spänning. Men nu ville vi ha fram en kraft, nämligen den kraft som behövs för att flytta bilen 1 mil, d v s 10 000 m. Är det någon av varianterna som innehåller lämpliga enheter för kraft och strävka? Ja, en av varianterna är att 1 J = 1 Nm. Bingo!
Bilen förbrukar bensin motsvarande 20 MJ per mil. Vi vet också att verkningsgraden är 30 %, d v s det är bara 30 % av energin som blir till nyttigt arbete (resten blir mest värme men även t ex buller). 10 % av 20 MJ är 0,6 MJ. Då vet vi: F.10 000 m = 0,6.106 Nm. Lös ut F.
Lysande förklaring, tack!