3 svar
116 visningar

Vem/vilka gör bäst kurslitteratur för kurser på universitetsnivå?

Hej alla, 

Jag har nu lyckats stöta på i alla fall några författare till kurslitteratur och undrar lite vad den allmänna åsikten är om dessa. För kontext: läser första året på Teknisk fysik på Chalmers. 

Envariabelanalys: 

Vi körde Persson och Böiers - Analys i en variabel i vår första kurs. Hade blandade känslor om den. Ibland kunde den vara bra men övningsuppgifterna var på orimligt mycket lägre nivå än våra tentauppgifter. 

Hittade min mammas gamla Single variable Calculus av Robert A. Adams. Tyckte den såg extremt bättre ut än PB när jag kikade igenom. Vad tycker andra?

Linjär Algebra: 

Sparrs Linjär algebra. Sparr verkar ha varit väldigt lat när han skrev den. Anses den bra/dålig?

Envarre fortsättning (Taylorpolynom, diffekvationer, serier, likformig konvergens osv):

Vi hade vår föreläsares egna kompendium som lyckades gå över i en del Reell analys (Vilka bra böcker finns om det?). Som komplement till kompendiet använde han Eriksson, Larsson och Wahdes Matematisk analys med tillämpningar. 

Flervarre: 

Återigen PB, fast nu då såklart Analys i flera variabler. I fortsättningsanalysen härdades man av hans egna kompendium så PB känns nu mer barnvänlig. Är den bra för flervarre?

Mekanik 1 och 2: 

Meriams både statics och dynamics. Om man jämför med vad man sett i andra svenska versioner känns de väldigt mycket mer ordentliga och hardcore. Finns det bättre?


Förväntar mig självklart inte att någon ska ha koll på allt men dela gärna med er av vad ni hade för kurslitteratur i liknande kurser, eller andra för den delen, och berätta gärna vad ni tyckte om dem då samt nu i efterhand. Bonusfråga: Vilken är er favoritbok inom denna genre? Om den var i en kurs, berätta gärna då vilken. :)

Ha det gött. 

naytte 5535 – Moderator
Postad: 26 jan 14:39 Redigerad: 26 jan 14:51

Vi (kemiteknik) hade en av de nyare upplagorna av Adams Calculus i kursen envariabelanalys, och jag måste säga att jag inte var ett fan. Adams är så himla babblig och hela tiden hänvisas det fram och tillbaka till figurer som i vissa fall kan vara flera sidor bort, vilket gör hela upplevelsen mer osammanhängande. Övningsuppgifterna i boken kan jag inte uttala mig om, eftersom jag inte gjorde några.

Den boken vi har nu i flervariabelanalys är Flerdimensionell Analys av Jonas Mårtensson. Här är jag betydligt mer positivt inställd; Månsson är koncis, ritar bra och relevanta figurer (till skillnad från Adams som gör jobbiga och komplicerade figurer) och håller sig till ämnet. Övningsuppgifterna är också bra.

En bok jag har i inledande reell analys är Understanding Analysis av Stephen Abbott. Den tar upp många av de temata och objekt man är van vid ur en vanlig kurs i envariabelanalys (t.ex. summor, riemannintegraler), men på ett mycket mer rigoröst sätt än i de kurserna. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den, men den kan ju vara värd att kolla in!

oggih Online 1468 – F.d. Moderator
Postad: 26 jan 17:08 Redigerad: 26 jan 17:30

Jag är ett stort fan av Endimensionell analys och Flerdimensionell analys av Månsson och Nordbeck, som lyckas med konsttycket att vara koncisa men ändå förmedla intuition och ett sammanhängande narrativ på ett läsarvänligt sätt. Dessutom överlag bra övningsuppgifter. Calculus av Adams tycker jag tyvärr är lite av en motpol – överväldigande mycket text, där helhetsbilden går lite förlorad i alla detaljer och det enorma antalet övningsuppgifter som tenderar att vara lite monotona.

I mer avancerad reell analys har jag nog ingen omedelbar favorit. Många gillar Rudins böcker, men jag tycker de mer lämpar sig som e uppslagsverk efter att man har lärt dign innehållet, snarare böcker att lära sig från, eftersom de fokuserar extremt lite på det matematiska narrativet runt definitioner, satser och bevis. I funktionalanalys, som är en naturlig fortsättning på reell analys tycker jag Introductory Functional Analysis with Applications av Kryszig gör ett riktigt bra jobb med att förklara idéerna och motivationen i ämnet.

I linjär algebra är min favoritbok Contemporary Linear Algebra av Anton och Busby, som presenterar teorin på ett tydligt sätt, och dessutom väver in intressanta tillämpningar och beräkningssperspektiv. Många riktigt bra övningsuppgifter, dessutom, av varierande svårighetsgrad och omfattning.

När det gäller bonusfrågan så vill jag slå ett slag för Differential Geometry of Curves and Surfaces av Tapp, och Naive Lie Theory av Stillwell, som tar två ämnen (differentialgeometri och Lie-teori) som traditionellt brukar gömmas undan i masterkurser med stora förkunskapskrav, och gör dem tillgängliga för någon med enbart en (stabil) förståelse för flervariabelanalys och linalg.

AlexMu 422
Postad: 26 jan 21:49 Redigerad: 26 jan 21:50
naytte skrev:

En bok jag har i inledande reell analys är Understanding Analysis av Stephen Abbott. Den tar upp många av de temata och objekt man är van vid ur en vanlig kurs i envariabelanalys (t.ex. summor, riemannintegraler), men på ett mycket mer rigoröst sätt än i de kurserna. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den, men den kan ju vara värd att kolla in!

Jag läser själv denna bok. Valde mellan att kolla på denna och Rudins böcker, men de var mycket mycket dyrare och såg även många varierande åsikter om dem. Tycker Abbotts bok verkar vara rätt så bra, dock har jag ingen annan bok inom samma område att jämföra med. 

Svara
Close