Växter: glyoxalatcykelns roll i växtfrön
Jag funderar kring glyoxalatcykeln, på engelska wiki står det
In plants the glyoxylate cycle occurs in special peroxisomes which are called glyoxysomes. This cycle allows seeds to use lipids as a source of energy to form the shoot during germination. The seed cannot produce biomass using photosynthesis because of lack of an organ to perform this function. The lipid stores of germinating seeds are used for the formation of the carbohydrates that fuel the growth and development of the organism.
Betyder det alltså att frön kan konvertera fett till polysackarider?
Och människan kan alltså inte bilda kolhydrater från fettsyror? Eftersom AcetylCOA bara kan gå in i CSC och brännas upp (eller ta en omväg via ketonkropparna och brännas upp).
Precis frön kan genom glyoxylatcykeln bilda glukos, som sedan kan ingå i polysackarider som cellulosa. Och nej vi kan inte bilda kolhydrater från fettsyror, då vi saknar gener för de glyoxylatcykelspecifika enzymerna. Det finns en del påståenden om att dessa gener kan finnas hos djur, men ingen har bevisat detta och på så vis fått det accepterat eller vedertaget, så nej vi kan inte detta.
Men reaktionen från oxaloacetat till PEP (följt av glukoneogenes) finns fortfaarande i både växter och människor? Men det spelar ingen roll, människan kan ändå inte bilda glukos från fettsyror pga det vi sa i min förra tråd? https://www.pluggakuten.se/trad/biokemi-csc-pafyllnad-av-oxaloacetat-i-csc-eftersom-den-anvands-upp-i-andra-metaboliska-vagar/
Ja det stämmer, oxaloacetat till PEP är en del av glukoneogenesen hos oss. Men för att det skall kunna ske behövs minst en trekolskedja i form av pyrovat, men från fettsyrornas beta-oxidation erhålls endast tvåkolsfragment.
För fettsyror med ojämt antal kol bildas förutom acetyl-CoA, även en enhet propionyl-CoA, som genom addition av CO2 omvandlas i några steg till succinyl-CoA, vilken med sin 4 kolskedja kan bidra till glukoneogenesen. Men det blir då i så fall 1 enhet propionyl-CoA per fettsyra, så det blir inte mycket glukos bildat av detta, även om vi lyckas äta mycket fett med ojämnt antal kol i fettsyrorna.