11 svar
111 visningar
Äpple 485
Postad: 3 okt 2022 19:51

Växter

Hej! Hur ska jag tänka på denna fråga? 

mag1 9478
Postad: 4 okt 2022 08:29

Vilka är förutsättningarna i uppgiften, d.v.s. vad vet du om dessa geners förekomst i växterna?

Hur han genetiskt material från, i detta fall svamp, ta sig in i växter? Kan växten själv ta upp detta, eller kan svampen ta sig in?

Kan det vara så att de två arterna, växten och svampen, är separata men i samma prov? Motsvarande att du käkar på en jordig morot, och känner sanden gnissla mellan tänderna?

Äpple 485
Postad: 4 okt 2022 17:04

Svamphyfer har en mutualism med växter som kallas för mykorhizza. Om de har en mutualism som kallas för endomykorrhixa så tränger svamphyferna sig in i växtcellerna i deras rötter, där sker näringsteanaporten av vatten och närsalter medan svampen får i gengäld socker? Kan växter på så sätt ha svampceller i sig? 

Jag kan testa min hypotes genom att undersöka ifall växternas rötter har svampgener i sig? 

Äpple 485
Postad: 4 okt 2022 20:16

Eller är det bättre om jag säger att svamp parasiter såsom jästsvampen kan infektera många växter genom att deras sporer sprids till frukt och växter vilket gör att de blir infekterade? Svampens DNA tränger in sig in i t.ex jordgubbar och cellerna av svampen delar sig och blir fler och fler tills att de suger ur all socker ur jordgubben och dödar den?

Jag kan undersöka färgförändringen i jordgubben, jämföra med andra hälsosamma växter? Se om det finns mögel osv????? 

Hjääälp provet är imorgon vill gärna få återkoppling idag 

mag1 9478
Postad: 4 okt 2022 20:40

Ja har material från rötterna analyserats (där mykorrhiza kan finnas) kan det finnas svampgener däri. Svampen behöver inte vara parasitisk, utan kan vara i symbios (ömsesidig nytta). Nedbrytande svampar, saprofyter, bryter ner växter genom att växa på/tränga in i växter, för att på så vis bryta ner dem.

Att genmaterial, motsvarande en eller flera gener, överförts från svamparter till växter finns det rapporter om. Horisontell genöverföring är en typ av genöverföring, som skett mellan olika mikroorganismer, och mellan mikroorganismer och flercelliga organismer.

Ett sätt som kan leda till genöverföring från t.ex. svamp till växt är via ett växtvirus, som tar med sig svampgenen. Och ger svampgenen en fördel (evolutionärt) så kan den selekteras fram och tas upp bland svampens gener.

Äpple 485
Postad: 4 okt 2022 21:04

nu förstår jag inte. Kan jag både skriva om det som jag skrev i första och andra inlägget? 

mag1 9478
Postad: 4 okt 2022 21:33 Redigerad: 4 okt 2022 21:33

Båda dina förslag bygger på att svampceller finns i växtvävnaden, vilket kan ske.

Ditt första inlägg (#3) stämmer, då svampens celler tränger in i växtens rötter. På så vis kan mycket väl gener från svamp hittas i rötterna. Svampens gener kan finnas i rötterna (och då kontaminera DNA provet med svampgener), men det finns ingen mykorrhiza i andra delar av växten, t.ex. knoppar, blad.

Men svampgener (X) kan även för lång tid sedan ha tagits upp av en förlaga till växten, och sedan införlivats i växtens arvsmassa. Och då andra växtarter inte tagit upp precis samma gener, skiljer sig växternas gener åt (de andra närbesläktade växterna saknar då genen X).

Det finns mer än ett svar på denna fråga.

Äpple 485
Postad: 4 okt 2022 22:05

OK Tack! Men hur ska jag planera laborationen? Det är väl växtrötterna som jag kommer att undersöka för att se ifall de har gener från svampar? Jag vet att mållväxter och nejlikväxter inte har mykorrhizza men att glomeromyceter kan ha endomykorrhiza med de flesta växter. Men hur ska jag undersöka ifall växterna har gener från svampar? 

Det är kanske en extremt dum idé, men om man gräver riktigt djupt ner i marken borde man väl se hur svamphyferna från svampen tränger in i endodermis i rötterna i växten? Man kan väl se hur svampens hyfer går in i växten??? 

Äpple 485
Postad: 4 okt 2022 22:06

men då är det ingen laboration… annars kan man väl använda sig av mikroskop och på så sätt kunna se DNA från svampar med växternas DNA??

mag1 9478
Postad: 4 okt 2022 22:17

Ja det går att se hyfer med mikroskop, men inte ens med (elektron)mikroskop kan du praktiskt sätt se skillnader på gener i någon organism. Men du kan enkelt undersöka generna, genom att sekvensera gener isolerade från celler i växtens rotändar. Och om du vill kan du jämföra med växtdelar långt ifrån rötterna, t.ex. de växande skotten, för att testa din hypotes.

Äpple 485
Postad: 4 okt 2022 22:22

hur sekvenserar man isolerande gener från celler i växtens rotändar? Har aldrig hört om detta?? Jag vet att Linne använde DNA sekvensering för att slutligen ge svamparna ett eget fylum eller rike vet ej, så att de inte klassas som växter och djur då det är falskt. 

mag1 9478
Postad: 4 okt 2022 22:28

Linné klassificerade växterna. Sekvensering är en bioteknisk metod för att läsa av DNA i t.ex. ett prov, och under metoden registreras vilka och i vilken ordningsföljd som DNA-baserna (ATCG) finns. På så vis fås DNA sekvenserna av generna i provet, vilka kan jämföras med andra organismers DNA sekvenser (t.ex. från en samling DNA sekvenser), vilket motsvarar det som gjordes av "forskare" i din uppgift.

Svara
Close