6 svar
78 visningar
Mattehjalp behöver inte mer hjälp
Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 14:38

växelströmsmotor

hej, skulle någon kunna förklara vad som sägs här, försöker förstå men det går ej

Peter 1023
Postad: 11 feb 17:49

I de flesta motorer skapar man en roterande rörelse som man sedan använder till något nyttigt som t.ex. att sätta fart på någon maskin eller börja rotera på hjul i en bil. 

Bilden förklarar hur det går till i en elmotor. Med hjälp av ström genom en spole sätter man rotation på en magnet. Om man monterar magneten på en axel, t.ex. en hjulaxel i en bil så kan man med hjälp av strömmen få bilen att börja gå. 

Bilden visar hur en varierande ström (den gula kurvan) ger ett varierande magnetfält tack vare spolen. När strömmen är 0 så är magnetfältet 0 och magneten påverkas inte. Men annars "knuffar" spolens magnetfält på magneten. 

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 20:48 Redigerad: 11 feb 20:49

Skulle du kunna förklara det steg för steg, dvs varför sinuskurvan är ritad som den är ritad. Asså de har skrivit att man i det första läget får en ström i spolen som ger upphov till ett magnetfält med norr neråt, jag antar att det är för att attrahera sydpolen på magneten och få den att rotera uppåt. Men sen då blir strömmen 0, varför?


Tillägg: 11 feb 2024 20:52

och kan man på något sätt ta in formeln för växelström här, dvs i=ihatt * sinwt?

Peter 1023
Postad: 11 feb 21:05

Det är en växelströmsmotor. En sådan matar man med en växelström.  Strömmen i en vanlig växelström, en sådan som vi har i t.ex. vägguttaget, varierar enligt sinusformeln som du skriver. Det är en sådan sinusström som de har ritat. Eftersom strömmen varierar sinusartat så kommer den att vara 0 ibland. 

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 21:08

så jag kan tänka att  i=ihatt * sinwt och i är som störst när sinwt=1 och den är det när wt=90 grader +n*180 dvs när magneten är vinkelrät mot spolen, och som minst då sinwt=0 och detta sker när magnetet är parallell med spolen, i första läget är den vinkelrät så  den är som störst, andra läget är den parallell så strömmen är 0 osv? kan jag tänka så?

Peter 1023
Postad: 11 feb 21:59

Ja, kanske, men det låter som att du kanske har fått orsakssambandet om bakfoten. Målet med en elmotor är att strömmen påverkar magneten och inte tvärtom.

När det går mycket ström genom spolen så attraheras en av magnetens poler. Då börjar magneten röra på sig. Efter en stund attraheras den andra polen. 

Magnetens rörelse kommer att synkroniseras med strömmen. Då kommer den att röra sig som I bilden och som du beskriver. 

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 22:07

okej, tack!

Svara
Close