Växelström
Hej! Kan någon förklara till mig växelström rent fysikaliskt? Menar med en kurvan som bildas och allt som är lämpligt för det? Min bok förklara så jädrans dåligt att jag inte förstår vad som är vad.
Vad är bottenvärde? Toppvärde? Effektiv värde? Varför bildas en sådan kurva? Hur har detta med induktion att göra? Behöver mycket hjälp och har försökt vänta med induktion tråden, men många fysiklärare i PA är upptagna (jag menar inte att de måste svara på mina trådar, utan jag förstår att de är upptagna och accepterar det) så jag är tvungen att fortsätta med växelström :-(
Toppvärde är det högsta värdet. Bottenvärde är det lägsta värdet. Din kurva ser inte riktig ut - den ser ut som två halvcirklar, och det skall vara en sinusvåg. Har du läst om sinusfunktioner och om integraler i matten? Det blir mycket enklare att förkara vad det handlar om i så fall.
Vad är effektivvärde? :-)
Jag hittade denna på google, men jag det är sinuskurva... kan du förklara mer om växelström? :)
hehe, tack för bilden affe, jag vet hur en sinus kurva ser ut, menade hur bildas det en sinus kurva? Förstår faktiskt inte växelström överhuvudtaget.. var det fel att jag valde fysik 2? :-(
Mycket bra fråga!
Växelströmmen i våra vägguttag "uppstår" typiskt i trefas växelströmsgeneratorer.
Hur kan man avläsa effektivvärdet från grafen? :)
Effektivvärde = toppvärdet *.
Toppvärdet är det då t.ex. maxpunkt? Men om man inte kan avläsa toppvärdet så simpelt, finns det någon formel för att räkna ut det?
Antingen är det givet eller så mäter du det mha. ett oscilloskop.
Om du har en funktion på formen v(t) = Asin(wt) så är A = amplituden = toppvärdet
Tack så mycket, tack tack tack, jag behövde verkligen hjälp tack är oerhört tacksam trodde att jag skulle behöva vänta i många dagar innan jag får svar! Bara en sista fråga: Vad betyder egentligen effektivvärdet och toppvärdet för växelströmmen?
Vi kan ta ett exempel så blir det kanske enklare att förstå. I ett svenskt vägguttag har vi växelström med spänningen 230V och frekvensen 50Hz. Vi behöver inte gå in på frekvens men det man egentligen menar med 230V är effektivvärdet och inte toppvärdet. Toppvärdet är egentligen ca 325 då .
Är då effektivvärdet sp'nningen med andra ord? :)
Problemet är att denna effektivvärde gäller endast sinusformade spänningar. För andra former är det andra beräkningar som måste göras.
Det är vad man brukar göra men det skadar inte att fråga en gång för mycket.
Effektivvärdet är ett genomsnitt av spänningen under en halv period av växelspänningen. Anledningen att vi använder effektivvärde på spänning och ström är för att då får vi ut en genomsnittlig effekt som utvecklas med vår gamla kära P=UI
Fast för växelström så tillämpas väl bara sinusformade spänningar? :)
@ AndersW : Så om man ska leta effektivvärde då är det alltid en halvperiod, som motsvaras av amplituden som Statement också skrev? :) Hehe känns så kul att jag börjar förstå lite. Jag är oerhört tacksam, är verkligen det lilla barnet som får sina julklappar under jul just nu! :D
Det vanligaste är en sinusformad växelspänning men det finns andra. För att förklara ytterligare. Om du har en växelspänning som driver en ström genom en resistans så kommer ju effekten i resistansen att vara P=UI. Men eftersom spänningen (och strömmen varierar) så kommer ju effekten att variera mellan 0 och produkten av toppvärdena. Om vi istället använder effektivvärdena på ström och spänning kommer vi att få ett medelvärde av effekten som blir mer rättvisande.
Vad menar du med produkten av toppvärdena?
Så om vi beräknar effektivvärdet behöver vi inte beräkna effekten genom P=UI eller är effektivvärdet spänningen genomsnittligt? Förstod inte riktigt förlåt!
Gabriella S skrev :Vad menar du med produkten av toppvärdena?
Så om vi beräknar effektivvärdet behöver vi inte beräkna effekten genom P=UI eller är effektivvärdet spänningen genomsnittligt? Förstod inte riktigt förlåt!
AndersW menade
toppvärdet av växelströmmen * toppvärdet av växelspänningen
Om du beräknar effektivvärdet för båda så är det bara att multiplicera ihop dem så får du den genomsnittliga effekten.
Oj finns växelspännig också......
Lyckligtvis är växelströmmen = resistansen (eller också 'lasten') * växelspänningen
i(t) = R v(t)
Amplituden och toppvärdet vet du redan hur du får fram.
Tycker det här är spännande, får jag fråga varför man delar toppvärden med roten ur 2? Eller du kanske har förklarat det innan?
Känner du till integraler? Då kan du kanske följa härledningen lite längre ner i wikin:
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Root_mean_square#In_electrical_engineering
Tack så mycket, jag ska kika in där! :)