Vatten som kokar
I att försöka förstå något annat så kom jag via Google över:
"The solubility of gases decreases when the temperature is raised, and that is why the dissolved air bubbles go out from the water. Then, as the boiling point of water is reached (100 degrees Celsius or 212 degrees Fahrenheit), water vapor starts to form inside the liquid in the form of bubbles."
Den första meningen är jag med på, med lösligheten av gaser.
Dock undrar jag
1) VARFÖR går lösligheten ner? Någon som kan ge mig något tips på länk, sökord eller liknande?
Det är egentligen inte vad jag ska förstå just nu och vill inte gå för djupt in där men vill ändå få något jag kan kolla på sen.
2) Min största fråga är dock vad de skriver efter. Hur menar de med mening två?
1. Det korta svaret är att löslighetskonstanten för varje gas är temperaturberoende. Engelska Wikipedia skriver lite om det. Det långa svaret innehåller en hel del kemi, eftersom studiet av löslighetskonstanter och liknande hör dit, och du har ju ställt frågan i fysikforumet.
2. Vid kokpunkten är ångtrycket lika med omgivningens tryck. Vi får en jämvikt mellan flytande fas och gasfas. Även detta är snarare kemi.
I första meningen beskriver man att bubblorna består av luft. I andra meningen vill man säga att bubblorna i stället består av vatten i gasform.
Det stämmer att det handlar om olika bybblor, precis som Affe skriver.