Vatten kokar fortare vid höga höjder?
Hej, varför kokar vatten fortare på höga höjder som tex. på Mount Everest? Vad är det som gör att det börjar koka innan vattnet blivit 100 grader?
Kort svar: Det har med lufttrycket att göra.
På högre höjd är lufttrycket lägre. (eftersom du inte har lika mycket luft ovanför dig som trycker på dig).
Lägre lufttryck ger en lägre kokpunkt för vatten.
Men varför, mer exakt?
När vattnet kokar måste bubblorna trycka undan omgivningen när de expanderar. Om det omgivande trycket är större än bubblornas tryck (som kallas ”ångtryck”) kollapsar de, dvs man får ingen kokning.
Eftersom trycket är lägre på högre höjd innebär det att bubblorna orkar trycka undan omgivningen, dvs kokning sker.
Teraeagle skrev:När vattnet kokar måste bubblorna trycka undan omgivningen när de expanderar. Om det omgivande trycket är större än bubblornas tryck (som kallas ”ångtryck”) kollapsar de, dvs man får ingen kokning.
Och ångtrycket (mättnadsångtrycket) beror på temperatur. Vid 100 C är det 1 atm, men det går också att koka vatten vid rumstemperatur fast mättnadsångtrycket är mycket mindre då. T ex om man drar "vakuum" med en spruta. Bubblorna där är mest vattenånga.
https://www.su.se/polopoly_fs/1.460334.1572271454!/menu/standard/file/Koka_vatten_i_en_spruta.pdf
Och under tryck kokar vatten vid högre temperaturer. Till exempel i ångpannor av kraftverk.