4 svar
356 visningar
Am00 behöver inte mer hjälp
Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 19 maj 2020 14:53

Vätske-vätske-extraktion (LLE)

Hej! 

Jag har en laboration på LLE där vi ska göra beräkningar, vi har en substans som vi ska räkna ut koncentrationen för  i organfasen och vattenfasen, några tips på hur man går tillväga?

Vill också tillägga att vi har även fått tillgivet absorbans för provet i organfasen. 

mag1 9566
Postad: 19 maj 2020 15:13

Du beskriver inte all information, t.e.x är det endast ett ämne? Utifrån det du skrev så:

Har du absorbansvärdet och extinktionskoefficienten kan du räkna ut koncentrationen av substansen i organfasen, sedan gånger volymen för substansmängden.

Om alls substans inte finns i oganfasen var annars kan den vara?

Du borde veta volymerna av lösningsmedlet och vattnet (antar jag att det var, skriv gärna mer detaljer nästa gång) så då kan du räkna på.

Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 19 maj 2020 18:34 Redigerad: 19 maj 2020 18:36

Jag förstår. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det eftersom jag helt ärligt själv inte riktigt förstår +  vi har inte gjort laborationen pga omständigheterna som råder och då känns det ännu svårare. Jag tänker att jag infogar instruktionerna vi har fått. 

Substansen jag har är Ketoprofen, jag har räknat ut extraktionsgraden, samt koncentrationen i stamlösningen som är 1,58*10^-4 . Det räknade jag ut genom att jag visste massa som är 20,0 mg och volymen 500 ml samt molmassan som är  254,3 g/mol. Resterande beräkningar vet jag inte riktigt hur jag ska utföra, vi har också fått absorbansen angivet. 

Jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga med det andra beräkningar. 

 

EDIT: såg att bilderna var otydliga, ska försöka infoga tydligare bilder. 

Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 19 maj 2020 18:39

mag1 9566
Postad: 19 maj 2020 19:27

Okej, du blandat i ditt rör: ett okänt prov löst i en fosfatbuffert, heptan och ytterligare NaOH (aq)/fosfatbuffert. Extraktionen (LLE), i detta fall övergången av det okända ämnet från vattenfasen till heptanet, kan bara ske i gränsytan mellan heptanet och vattenfasen (dessa två vätskor blandar sig ju inte).

När vätskorna skakas delas lösningsmedlet upp i pyttesmå droppar som slungas runt i vattenfasen. Då det blir supermånga små heptandroppar kommer deras sammanlagda yta vara mycket större och övergången av det okända ämnet från vattenfasen till heptanet sker snabbare.

Sedan behöver du bestämma hur mycket av ämnet som extraherades (d.v.s faktiskt hamnade i organfasen), och för att kunna göra det har du absorbansvärde från heptanfasen. Då absorbansvärdet är direkt proportionellt till koncentrationen kan du beräkna koncentrationen (förutsatt att Beer-Lamberts lag kan antas gälla, men det gör den garanterat i din lab).

Detta förutsatt att du antingen har extinktionskooficienten (epsilon, ε) för föreningen (som du har), eller en kalibreringskurva (där t.ex. 0.2 AU motsvarar 1mM och 0.4 AU motsvarar 2mM).

Volymerna vet du även, så när du beräknat koncentrationen, kan du enkelt räkna ut substansmängden i heptanfasen. Antagligen vet du hur mycket substans du började med, så då är det bara att räkna ut substansmängdkvoten, d.v.s. din extraktionsgrad.

Svara
Close