1 svar
98 visningar
jibbin 5 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2020 07:53

Väteutdrivande metall i en kemisk reaktion där rost bildas

Hej,

för ett par dagar sedan gjorde jag ett inlägg och tog hjälp om den kemiska reaktionen för rost.

Jag försöker förstå mig på hur järn reagerar i vanligt kranvatten.

Då kom jag fram till detta:

12e-4Fe+6O4Fe3++6O2-2Fe2O3

Nu efter att jag har läst om den elektrokemiska spänningsserien så läste jag att de elektroner som drivs ut ur metallen av vätet blir till vätgas.

Som jag hade förstått det så gick elektronerna från järnet till syret och efter att jag läste detta känns det som om allt jag har förstått nu är fel. 

Har jag missförstått något? Eller är det så att båda reaktioner sker?

Teraeagle 21194 – Moderator
Postad: 12 apr 2020 12:10

Rost är ingen kemisk förening eftersom man inte kan beskriva det med en bestämd kemisk formel, dvs det har inte en bestämd komposition. Det kan vara Fe2O3 eller Fe(OH)3 eller FeO eller Fe(OH)2 eller FeOOH eller mest troligt en komposition av dessa tillsammans med andra föreningar.

Väteatomerna i vatten kan oxidera järn så att det bildas Fe2+-joner, men det är inte tillräckligt starkt för att oxidera järn till Fe3+-joner. För att det ska ske krävs det att syrgas är närvarande eftersom det är ett kraftigare oxidationsmedel. Först när syrgas är närvarande kan man få en omfattande rostbildning. Om man bara har rent vatten och järn kan man kanske få färgskiftningar på ytan, men inte så mycket mer. Kom dock ihåg att vatten innehåller en del upplöst luft och därför har man nästan alltid en viss mängd syrgas i vattnet som står i kontakt med järnet. Du kanske har tänkt på att det avges bubblor när man kokar vatten redan innan vattnet har börjat koka. Det är luft som var löst i vattnet som bubblar bort när vattnet värms upp.

Svara
Close