1 svar
617 visningar
naturaren1 33
Postad: 28 nov 2021 11:39

Vart och när sker kromosommutationer?

Vart och när sker kromosommutationer? Det står att en kromosommutation är en förändring i kromosomuppsättningen i en cell. Att det sker genom att kromosomerna inte fördelas jämnt i dottercellerna vid celldelning, men då finns det ju fortfarande celler där en sådan kromosommutation inte har skett, och där det alltså är "vanlig" kromosomuppsättning. Jag vet att en avvikande kromosomuppsättning kan leda till olika sjukdomar såsom Turners syndrom eller Downs syndrom, men varför blir det så, alltså innebär det att alla dessa personers celler har denna avvikande kromosomuppsättning? Och varför är det i sådannafall så? De ursprungliga generna som fanns från början har ju inte denna avvikande kromosomuppsättning. Eller är det kanske så att kromosommutationen sker redan när en äggcell befruktas och att kromosomerna från äggcellen och spermien då fördelas ojämnt mellan de två dottercellerna? 

mag1 9549
Postad: 28 nov 2021 13:02

Kromosomavvikelser (d.v.s. när antalet kromosomer inte är identiskt med den normala uppsättningen 2x23 i diploida celler) kan uppstå när som helst, alltifrån under bildandet av könscellerna till vanlig celldelning i en äldre persons celler. Så redan från meiosen (då könscellerna utvecklas) och under mitos.

Sker det under meios kommer alla celler som bildas efter befruktning av ägget få denna avvikande kromosomuppsättning.

Sker det istället under mitos kan endast en del av kroppen få denna avvikelse. Just att en cell får en avvikelse under mitosen, sker bl.a. under tumörcellers utvecklande. I och med att tumörcellerna delar sig snabbt och (ofta) inte har en normal kontroll av bl.a. att kromosomerna separeras korrekt - så kan kromosomavvikelser uppstå i t.ex. en vuxen person under mitosen.

Svara
Close