Värmetillförsel och Q
jag läser i boken att Mayer gjorde en beräkning av den sk värmeekvivalenten. Han antog att skillnaden i värmetillförsel mellan en isobar process och en isokor process ges av det arbete som gasen utför vid den isobara processen (vid samma temperaturhöjning).
1) värmeekvivalenten hittar jag inget bra om, eller har jag hittat rätt, att det är en omräkningsfaktor mellan värme och arbete?
2) om ja: vad är enheten för värme och vad är den för arbete?
3) varför pratar man om värmetillförsel här?
tillför man värme?
1) Det du har beskrivit låter rimligt. Vid en isokor process kan inte systemer expandera och utföra arbete på omgivningen. Det kan den däremot göra vid en isobar process.
2) Joule (J), eller ibland Newtonmeter (Nm) när det handlar om arbete. Rent tekniskt är de synonyma med varandra. Värme ses ofta som ett flöde och då mäter man det som joule/sekund (J/s) eller synonymen watt (W) istället.
3) Tydligen.
3) vad jag menade var egentligen att man har Q=delta U + W
men vad för situation gäller detta?
vad gör man, vad händer? värmetillförseln (och med det formeln ovan) är den till för att/används den när man vill åstadkomma processen ifråga (isokor/isobar/...)?
Förstår att det är svårt att förstå vad jag undrar men vet inte riktigt hur jag ska formulera det.
Den där formeln gäller alltid, oavsett vad som händer och var det händer. Den brukar kallas för termodynamikens första huvudsats (”lagen om energins bevarande”). Det den säger är att en ändring i ett systems inre energi bara kan ske till följd av att man utför arbete eller skapar ett värmeflöde. Om du vill värma en gasblandning kan du bara göra det genom att på något sätt skapa ett värmeflöde till den eller utföra arbete på den. Det finns inget annat, magiskt sätt att öka temperaturen.