Värmekapacitet
Hej!
Jag har en fråga angående värmekapacitet. Jag har för mig att värmekapaciteten för ett ämne är konstant vilket kan uttrycket med C men jag undrar hur man kan veta ifall värmekapaciteten för ett ämne är högre än ett annat?
Skulle verkligen uppskatta om någon kunde förklara detta för mig!
Tack på förhand!
Man mäter och konstaterar att det t ex går åt mer energi för att värma 1 g vatten så att det blir en grad varmare än vad som behövs för att göra 1 g guld 1 grad varmare.
På vilket sätt kan man mäta det på, är det genom att göra själva experimentet/laborationen?
Antingen gör man experimentet, eller så slår man upp värdet i någon tabell där någon annan har gjort mätningarna.
Om värmekapaciteten för ett ämne är högre än ett annat, vad blir resultatet då, tar de ut varandra eller återstår endast ett ämne?
Värmekapaciteten är en materialkonstant. Det kan inte "ta ut varandra" mellan olika ämnen - vad skulle det betyda?
Men om de inte tar ut varandra, hur kan man då föra ett resonemang på att värmekapaciteten blir högre i ett ämne jämfört med annat, vad beror det på?
Jag förstår inte vad du menar med det du skriver. Kan du formulera om det?
Om t ex 1 g av ämne A ökar sin temperatur med 5 K om man tillför energin 20 J och ämne B ökar sin temperatur med 10 K om man tillför energin 20 J så är värmekapaciteten dubbelt så hög för ämne A som för ämne B.
Finns det någon förklaring till att värmekapaciteten blir lägre i kopparsulfat än för vatten som har ett högre värmekapacitet?
Finns det någon förklaring till att värmekapaciteten blir lägre i kopparsulfat än för vatten som har ett högre värmekapacitet?
Jag förstår inte vad du menar. Handlar det om kopparsulfatlösning eller fast kopparsulfat? Med eller utan kristallvatten i så fall?
Värmekapaciteten för kopparsulfatlösning kan sättas lika med värmekapaciteten för vatten, om man inte har extremt bar mätutrustning..
Kopparsulfatlösning utan kristaller, så är värmekapaciteten då lika för båda två?
En kopparsulfatlösning med koncentrationen 0,5 mol/dm3 består till ungefär 93 mass-% av vatten, så det är en hyfsad approximation att anta att lösningen har samma värmekapacitet som vatten.
Okej, men om vi nu skulle säga att kopparsulfatlösningen inte hade samma koncentration genom hela laborationen, hur skulle det påverka resultatet?
abcdefghijklmo skrev:Okej, men om vi nu skulle säga att kopparsulfatlösningen inte hade samma koncentration genom hela laborationen, hur skulle det påverka resultatet?
Om du tillsätter zinkpulver till kopparjonlösningen, så kommer kopparjonerna att reduceras till kopparatomer. Vattnet kommer att var kvar. Vattnet kommer fortfarande ha samma specifika värmekapacitet.
Så utifrån det du har skrivit så kommer det inte påverka resultatet alls eller?
Vattnets värmekapacitet (eller specifika värmekapacitet/värmekapacivitet) kommer inte att ändras.
Varför ökar inte temperaturen lika hastigt när vi lägger kopparsulfatlösningen i magnetomröraren i förhållande till om vi lägger zinkpulver till lösningen?
abcdefghijklmo skrev:Varför ökar inte temperaturen lika hastigt när vi lägger kopparsulfatlösningen i magnetomröraren i förhållande till om vi lägger zinkpulver till lösningen?
Om man lägger i zinkpulver i en lösning som innehåller kopparjoner så eker det en kemisk reaktion, Om amn lägger i en magnetloppa i en lösning som innehåller kopparjoner så händer ingenting särskilt.
Vad beror det på?
Koppar är ädlare än zink, så det sker en redoxreaktion. Magnetloppor är gjorda av plast (med en magnet inuti) och den plasten är inte reaktiv.
Anses zinkpulver och kopparsulfatlösning vara kemikalier?