Värme
Hur lång tid tar uppkokningen om verkningsgraden är 65 %?
som känd har jag
E = 342760 J
t = ?
effekt = 2200 w
tips för att lösa det?
P = E/t
t = E /P
har jag rätt formulerade formeln?
Kan du posta själva frågan?
Peter skrev:Kan du posta själva frågan?
Du använder en spisplatta med effekten 2,2 kW för att koka upp en liter vatten. Besvara nu följande frågor:
Hur mycket energi krävs det teoretiskt att värma 1 liter vatten med temperaturen 18 grader Celcius till kokning?
Att verkningsgraden är 65% betyder att 65% av 2,2kW bidrar till att höja temperaturen.
Sedan behöver du läsa noggrannare om vad 3427.... är för något. Vad betyder siffran och vilken enhet är det?
Definitionen av effekt: P=E/t är korrekt och den behöver du använda.
Det behövs 342760J för att värma 1 liter (=1kg) vatten 82 grader, det får jag också.
Formeln P = E/t kan helt riktigt också skrivas som t= E/P.
ThomasN skrev:Det behövs 342760J för att värma 1 liter (=1kg) vatten 82 grader, det får jag också.
Formeln P = E/t kan helt riktigt också skrivas som t= E/P.
Då får man t = e/p = 342760/2200 = 155.8
Vad gjorde du med 65%?
Använd rätt form på bokstäverna, dessutom. p är inte samma som P.
0,65*2200= 1430
Ja, det är den "nyttiga" effekten. Den som värmer vattnet. Använd den som P.
ThomasN skrev:Ja, det är den "nyttiga" effekten. Den som värmer vattnet. Använd den som P.
P=E/t
Vad ska jag beräkna nu? Jag har tid energi och effekt,
Du ska beräkna tiden.
Ture skrev:Du ska beräkna tiden.
P=E/t =
t=E/P = 342760/1430= 239,6
jag tog energin dela med den nyttiga effekten!
Javisst, 239,6 s som lämpligen rundas av till 4,0 minuter
Ture skrev:Javisst, 239,6 s som lämpligen rundas av till 4,0 minuter
Antag att du därefter ska värma upp mjölk i samma kastrull, bör det ta längre eller kortare tid. Vilka faktorer kan påverka tiden?
Resonera!
för den här uppgiften tänker jag på värme kapacitet för mjölk! Eller borde man tänka på något annat?
Kastrullen är varm efter vattnet.
Värmekapaciteten för mjölk är nog samma som för vatten.
Ture skrev:Kastrullen är varm efter vattnet.
Värmekapaciteten för mjölk är nog samma som för vatten.
Tror att det tar kortare tid för att det redan är värmt LR?
Det tror jag med
Ture skrev:Det tror jag med
Hur ska man formulera detta i matematisk vet jag inte!
Shali_47 skrev:Ture skrev:Det tror jag med
Hur ska man formulera detta i matematisk vet jag inte!
Jag kan beskriva bara att det tar kortare tid för att kastrullen är redan värmt då behöver man inte att värme från början.
sedan dess det är tiden som vi sparar medan vi värmar mjölk.