6 svar
7229 visningar
JohnnyBravo 3 – Fd. Medlem
Postad: 22 mar 2020 18:16 Redigerad: 22 mar 2020 18:59

Varför vill vetemjöl ej lösa sig i vatten?

Som rubriken säger, jag vill veta varför vetemjöl icke vill lösa sig i vatten.

Kan ej hitta något svar på den frågan någonstans. 

Hade varit bra om någon kan referera svaret till någon bok eller hemsida.

JohnnyBravo 3 – Fd. Medlem
Postad: 22 mar 2020 18:34

Jag gissar på att vetemjöl ej vill lösa sej i vatten för att den innehåller till största delen av stärkelse, men då uppkommer det ju rent naturligt en följdfråga: Varför vill inte stärkelse lösa sej i vatten?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 22 mar 2020 18:48

Välkommen till Pluggakuten!

Vilken nivå vill du ha ditt svar på? Vi som svarar formulerar oss olika om vi tror att du pluggar på högstadiet jämfört med om vi tror att du studerar kemi på universitetet. Du kan själv flytta din tråd till rätt nivå genom att redigera ditt förstainlägg. /moderator

JohnnyBravo 3 – Fd. Medlem
Postad: 22 mar 2020 19:08

Tackar så mycket, har flyttat den nu. Jag såg ett tidigare svar här på pluggakuten att det beror på att stärkelsemolekylerna är för stora för att lösa sig i vatten, men liksom varför är storleken på molekylerna ett problem för dem att lösa sej i vatten?

Peter 1023
Postad: 22 mar 2020 19:16

Stärkelse är långa kolkedjor utan nämnvärda dipolsegenskaper medan vatten är en dipol.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 22 mar 2020 20:13
Peter skrev:

Stärkelse är långa kolkedjor utan nämnvärda dipolsegenskaper medan vatten är en dipol.

Nej, det stämmer inte. Stärkelse är en makromolekyl, en polysackarid uppbyggd av stärkelserester, som är mycket polära tack vare alla sina hydroxigrupper. Stärkelsemolekylerna arrangerar sig i semikristallina granuler, som inte löser sig i kallt vatten. Vid upphettning sväller granulerna och spricker, varvid stärkelsen kan lösa sig i vattnet och bildar ett gelatinöst nätverk. Viskositeten ökar mycket.

Detta hittade jag på engelska Wikipedia.

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 22 mar 2020 20:43

Ett annat problem är att vattnet och stärkelsen (samt proteinet gluten, icke att glömma) bildar en ”pasta” som kan omsluta delar av mjölet. Då får man klumpar av mjöl som kan vara svåra att lösa upp rent mekaniskt.

Svara
Close