Varför tillsätts dessa lösningar i denna ordning?
Hej! Gjorde en labb idag och behöver hjälp med att förstå varför dessa lösningar tillsätts i den ordning de gör. I labben skulle vi - i en koncentrationscell - undersöka vad om hände vid tillsatsen av NaCl, NH3, NaBr, Na2S2O3 och NaI till en lösning av silverjoner. M.h.a insamlad data om spänning och temperatur vid de olika tillsatserna skulle vi sedan beräkna koncentrationer, löslighetprodukter och stabilitetskonstanter.
Men det jag undrar är varför man tillsätter dessa lösningar i just denna ordning, dvs:
1. NaCl
2. NH3
3. NaBr
4. Na2S2O3
5. NaI
Vad har det för betydelse?
Det man kan se är ju att AgCl är svårlösligt men ändå mer lösligt än AgBr, som är mer lösligt än AgI. Samtidigt är NH3 och S2O32- komplexbildare som bildar komplex med Ag+ joner och därmed har förmåga att lösa uppfällningarna igen. Det ser ut som att ni omväxlande har fällt ut och löst upp silverföreningar i laborationen. Varför ni har gjort det är svårt att svara på utan att veta mer om laborationen.
Teraeagle skrev:Det man kan se är ju att AgCl är svårlösligt men ändå mer lösligt än AgBr, som är mer lösligt än AgI. Samtidigt är NH3 och S2O32- komplexbildare som bildar komplex med Ag+ joner och därmed har förmåga att lösa uppfällningarna igen. Det ser ut som att ni omväxlande har fällt ut och löst upp silverföreningar i laborationen. Varför ni har gjort det är svårt att svara på utan att veta mer om laborationen.
Vi skulle beräkna koncentrationen hos silverjonerna m.h.a insamlade datan och Nernsts ekvation, för att sedan beräkna löslighetsprodukter och stabiltetskonstanter för de olika föreningarna . Kan det ha något med det att göra?
Hur var koncentrationscellen uppbyggd? Jag antar att ni läste av en spänning som ni sedan kan omvandla till en koncentration av silverjoner via Nernst ekvation. När ni har den kan ni beräkna löslighetsprodukten.
Teraeagle skrev:Hur var koncentrationscellen uppbyggd? Jag antar att ni läste av en spänning som ni sedan kan omvandla till en koncentration av silverjoner via Nernst ekvation. När ni har den kan ni beräkna löslighetsprodukten.
Ja, vi läste av en spänning. Vi hade två bägare med silvernitrat. För mätningen av spänningen hade vi silverelektroder i varje bägare. Saltbron utgjordes av KNO3.
Vet du hur du skall fortsätta med uppgiften?