2 svar
1655 visningar
Svenssone00 behöver inte mer hjälp
Svenssone00 25
Postad: 4 maj 2021 18:43

Varför smälter salt vid hög temperatur när den löses så lätt i vatten?

Hej! Jag vill fråga bara av ren nyfikenhet varför salt måste ha en så hög temperatur för att smälta medans salt löses så lätt i vatten. Vad är det som påverkar?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 maj 2021 20:04

Välkommen till Pluggakuten!

Jonerna i ett salt hålls ihop av jonbindningar. Jonbindningar är ganska starka (starkare i vissa salter än i andra). Det behövs mycket värme för att värmerörelserna hos jonerna skall bli stora nog för att "vinna över" jonbindningarna, d v s få saltet att smälta. 

När man löser ett salt i vatten, så bryter man bindningarna mellan jonerna, men man skapar också nya bindningar mellan jonerna och vattenmolekylerna. Om dessa bindningar är starkare än vad bindningarna mellan jonerna i saltet var, så löser saltet upp sig i vattnet. Så är det för t ex vanligt koksalt NaCl, men det är inte så för alla salter, utan en del salter är svårlösliga.

Svenssone00 25
Postad: 4 maj 2021 20:12

Supertack, och tack för snabbt svar. Nu förstår jag!

Svara
Close