Varför smälter salt vid hög temperatur när den löses så lätt i vatten?
Hej! Jag vill fråga bara av ren nyfikenhet varför salt måste ha en så hög temperatur för att smälta medans salt löses så lätt i vatten. Vad är det som påverkar?
Välkommen till Pluggakuten!
Jonerna i ett salt hålls ihop av jonbindningar. Jonbindningar är ganska starka (starkare i vissa salter än i andra). Det behövs mycket värme för att värmerörelserna hos jonerna skall bli stora nog för att "vinna över" jonbindningarna, d v s få saltet att smälta.
När man löser ett salt i vatten, så bryter man bindningarna mellan jonerna, men man skapar också nya bindningar mellan jonerna och vattenmolekylerna. Om dessa bindningar är starkare än vad bindningarna mellan jonerna i saltet var, så löser saltet upp sig i vattnet. Så är det för t ex vanligt koksalt NaCl, men det är inte så för alla salter, utan en del salter är svårlösliga.
Supertack, och tack för snabbt svar. Nu förstår jag!