Varför ser man Venus bara i soluppgången och solnedgången?
Mitt svar:
"Venus kan inte synas i natten för att jorden är vänt mot det andra sidan i den där tiden. När det är dag kan den inte synas heller för att solens ljus täcker över alla ljus. Det är därför Venus kan bara synas i sol uppgången och solnedgången."
Är det rätt som jag tänkte?
Venus syns tillsammans med månen, nästan som ensamma himlakroppar, i soluppgång och solnedgång. Det beror på att Venus och månen är så ljusstarka. Annars syns Venus utmärkt på natten.
Man får förklara varför Venus är annorlunda än t.ex. Mars.
Så är mitt svar rätt?
Affe Jkpg skrev:Venus syns tillsammans med månen, nästan som ensamma himlakroppar, i soluppgång och solnedgång. Det beror på att Venus och månen är så ljusstarka. Annars syns Venus utmärkt på natten.
Källa på det? Eftersom Venus aldrig kan finnas på motsatt sida mot solen så borde vi inte kunna se Venus när det är dag i Australien, d v s natt här.
Venus kan inte synas i natten för att jorden är vänt mot det andra sidan i den där tiden.
Fel. Venus syns ibland på natten. När jorden rör sig runt solen bildar den ett plan runt solen man kallar ekliptikan. Även planeterna rör sig med små avvikelser utmed detta plan, som kan ritas som en linje på natthimlen. Varje natt ser man en del av ekliptikan och olika antal planeter syns då på himlen.
När det är dag kan den inte synas heller för att solens ljus täcker över alla ljus.
Rätt!
Det är därför Venus kan bara synas i sol uppgången och solnedgången."
Fel. Venus syns ibland på natten
Fel. Venus syns ibland på natten
Källa på det? Venus går alltid ner strax efter att solen går ner, och går aldrig upp förrän strax innan solen gör det. Eftersom Venus är närmare solen än var vi är, kan Venus aldrig finnas på motsatt sida om oss jämfört med solen.
Smaragdalena skrev:Fel. Venus syns ibland på natten
Källa på det? Venus går alltid ner strax efter att solen går ner, och går aldrig upp förrän strax innan solen gör det. Eftersom Venus är närmare solen än var vi är, kan Venus aldrig finnas på motsatt sida om oss jämfört med solen.
För inte så länge sedan inträffade detta:
Det är snarare ett bevis för min tes än din, eftersom det står att det inträffar strax före gryningen - inte alls mitt i natten. Du får tänka på att inom astronomi är morgonen när solen går upp, inte när man tycker det är lagom dags att gå upp. (Gäsp!)
Ja Hamza du och Smaragdalena tänker rätt.
I år är det inget bra år att titta på Venus. Det är först i mitten av November den dyker upp som aftonstjärna igen.
När det är ett riktigt bra år för att titta på Venus så kan man se att även den kan ha faser som Månen. Är det full-Venus ett sådant år så är det den starkast lysande himlakroppen på himlen efter Solen och Månen.
Merkurius som ligger ännu närmare Solen är väldigt svår att se. Jag tror att jag sett den en gång, men är fortfarande inte helt övertygad. Man har mindre än en timme på sig att se den vid antingen solnedgång eller soluppgång och det är inte ofta som den möjligheten ens finns. Man får söka litet på nätet när den är synlig.
Planeter är lätt att känna igen på att de inte blinkar utan lyser med fast sken. Mars är röd vilket skiljer ut den från de andra.
Smaragdalena skrev:Det är snarare ett bevis för min tes än din, eftersom det står att det inträffar strax före gryningen - inte alls mitt i natten. Du får tänka på att inom astronomi är morgonen när solen går upp, inte när man tycker det är lagom dags att gå upp. (Gäsp!)
Smaragdalena...har jag skrivit "mitt i natten"
https://sv.wikipedia.org/wiki/Soluppg%C3%A5ng
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solnedg%C3%A5ng
Vid 60° nordlig breddgrad tycks Venus stiga upp som mest upp fyra timmar före soluppgång...bara som exempel.