Varför regnar det mer under vinterhalvåret i Chile?
Ja jag behöver hjälp med att besvara frågan "varför regnar det mer under vinterhalvåret i Chile?". Jag har förstått att det har med solens nedstrålning att göra. Den är som mest intensiv vid ekvatorn men den förflyttas i och med att jorden snurrar runt sin egen axel. Det leder till att haven värms upp och kyls långsammare än landmassor. Haven innehåller väldigt mycket energi och borde då bilda högtryck som tar sig in över land. Är det det som orsakar nederbörd? Är lite lost
wihooo123 skrev:Ja jag behöver hjälp med att besvara frågan "varför regnar det mer under vinterhalvåret i Chile?". Jag har förstått att det har med solens nedstrålning att göra. Den är som mest intensiv vid ekvatorn men den förflyttas i och med att jorden snurrar runt sin egen axel. Det leder till att haven värms upp och kyls långsammare än landmassor. Haven innehåller väldigt mycket energi och borde då bilda högtryck som tar sig in över land. Är det det som orsakar nederbörd? Är lite lost
Det har att göra med att solinstrålningen är som mest mellan vänkretsarna men solens position relativt vändkretsarna skiftar under året.
Hur påverkar vändkretsarna?
Jag har fått sätta mig med böckerna en stund, det var klurigare än jag först trodde.Chile är långt med många olika klimat inom landets gränser, men om vi utgår ifrån Santiagos placering så befinner vi oss i området med medelhavsklimat, med torra, varma somrar och svala regniga vintrar (när vi har sommar på norra halvklotet), men varför blir det så?
Främst beror det på högtrycken i Stilla havet utanför kusten. De är relativt stationära utanför Chile, men rör sig lite både norr- och söderut beroende på jordens lutning, som i sin tur skapar årstiderna. Så här ligger högtrycket i Juli, deras vinter med regn. Observera att vindarna roterar motsols runt högtryck på södra halvklotet. På vintern blåser vindarna nästan rakt mot kusten, medan det oftast blåser norrut längs kusten på sommaren
Jämförelse sommar-vinter, vänster deras sommar och höger deras vinter.
Så ja, solens position relativt jordytan beroende på årstid påverkar, främst genom placeringen av högtrycken, men inte alls lika mycket som i Afrika eller Asien, som jag först tänkte.
Ingemar skrev:Jag har fått sätta mig med böckerna en stund, det var klurigare än jag först trodde.Chile är långt med många olika klimat inom landets gränser, men om vi utgår ifrån Santiagos placering så befinner vi oss i området med medelhavsklimat, med torra, varma somrar och svala regniga vintrar (när vi har sommar på norra halvklotet), men varför blir det så?
Främst beror det på högtrycken i Stilla havet utanför kusten. De är relativt stationära utanför Chile, men rör sig lite både norr- och söderut beroende på jordens lutning, som i sin tur skapar årstiderna. Så här ligger högtrycket i Juli, deras vinter med regn. Observera att vindarna roterar motsols runt högtryck på södra halvklotet. På vintern blåser vindarna nästan rakt mot kusten, medan det oftast blåser norrut längs kusten på sommarenJämförelse sommar-vinter, vänster deras sommar och höger deras vinter.
Så ja, solens position relativt jordytan beroende på årstid påverkar, främst genom placeringen av högtrycken, men inte alls lika mycket som i Afrika eller Asien, som jag först tänkte.
Tusen tack för ditt generösa svar!! Är nyfiken på vilka källor eller metoder du använde dig av för att presentera fakta. Har nämligen svårt att hitta källor som berör dessa frågor kring klimatet. Återigen, stort tack!